Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Na tragédiu v Kališti nemožno zabudnúť, tvrdia Smer-SD a Hlas-SD

Na archívnej snímke pamätník vypálenia obce Kalište. Foto: TASR Dušan Hein

Sobotná pietna spomienka bola súčasťou 15. ročníka Stretnutia generácií organizovaného Oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Banská Bystrica a Múzeom SNP Banská Bystrica.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Na sobotňajšej pietnej spomienke pri príležitosti 76. výročia vypálenia obce Kalište nacistickými vojskami počas druhej svetovej vojny sa zúčastnili aj zástupcovia parlamentnej strany Smer-SD a predstavitelia mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Na sociálnej sieti zdôraznili najmä to, že na tragédiu v obci nemožno nikdy zabudnúť.

"Strana Smer-SD nezabúda na minulosť, nie je nám ľahostajná história a pripomíname si ju pri každej príležitosti. Česť všetkým nevinným obetiam druhej svetovej vojny," uviedol na sociálnej sieti Daniel Karas.

Strana Hlas-SD pripomenula, že obec Kalište patrí medzi tie, ktorú fašisti vypálili počas druhej svetovej vojny, a zaraďuje sa medzi významné pamätné miesta, pretože je tragickým svedectvom krutosti a násilia.

Horská obec Kalište bola počas Slovenského národného povstania (SNP) jedným z hlavných partizánskych centier. Vypálená bola 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách nemeckými jednotkami a jej obyvatelia boli vyvraždení.

Priestor Kališťa je od februára 1961 národnou kultúrnou pamiatkou. Sobotná pietna spomienka bola súčasťou 15. ročníka Stretnutia generácií organizovaného Oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Banská Bystrica a Múzeom SNP Banská Bystrica.