Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na talianskeho občana Antonina V. podal prokurátor ÚŠP obžalobu

Rozhodovanie o vydávacej väzbe Antonina V. (na snímke) za účasti procesných strán na Krajskom súde v Košiciach 20. apríla 2018. Foto: TASR - František Iván

Obžaloba sa týka pokusu vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry eurodotácie v celkovej výške takmer 120.000 eur.

Bratislava 18. mája (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok (17.5.) na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS) obžalobu na talianskeho občana Antonina V., pôsobiaceho na východe Slovenska, pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a pokus zločinu subvenčného podvodu. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa jej slov sa obžaloba týka pokusu vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry eurodotácie v celkovej výške takmer 120.000 eur prostredníctvom spoločnosti Bio-Finiš, s.r.o., v ktorej bol obvinený konateľom. Pritom klamlivo deklaroval záväzky súvisiace s podmienkami poskytnutia podpory pre poľnohospodárov.

"V prípade poskytnutia podpory by Pôdohospodárskej platobnej agentúre vznikla celková škoda takmer 120.000 eur, z ktorej pomerná časť poskytnutá z Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka predstavovala takmer 109.000 eur a časť poskytnutá zo štátneho rozpočtu SR viac ako 11.000 eur," dodala hovorkyňa ÚŠP.