Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na strednom a západnom Slovensku bol v uplynulých dňoch prízemný mráz

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Každý deň ráno bol prízemný mráz napríklad na meteorologických staniciach Kuchyňa, Piešťany, Hurbanovo, Dudince a Lučenec - Boľkovce.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Meteorológovia zaznamenali od 15. do 21. apríla na juhu západného a stredného Slovenska každý deň ráno prízemný mráz. Zároveň v uplynulých dňoch pozorovali pri jasnej alebo takmer jasnej oblohe veľké rozdiely medzi popoludňajším maximom a ranným minimom teploty. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Každý deň ráno bol prízemný mráz napríklad na meteorologických staniciach Kuchyňa, Piešťany, Hurbanovo, Dudince a Lučenec - Boľkovce. "Pre tieto lokality platí, že tu počas týždňa pri zemi každé ráno mrzlo," uviedol SHMÚ. Rozdiel medzi minimálnou teplotou vo výške dva metre nad povrchom a v hladine päť centimetrov nad zemou bol počas minulých nocí pre všetky vyššie uvedené stanice zväčša tri až sedem stupňov Celzia.

"Popoludní sme na už uvedených staniciach najmä v posledných dňoch namerali pomerne vysokú teplotu 22 až 25 stupňov Celzia. Hlavným dôvodom veľkej dennej amplitúdy teploty bol veľmi suchý vzduch," vysvetlili meteorológovia. V Dudinciach bola relatívna vlhkosť vzduchu v piatok (19.4.) popoludní prechodne len 18 percent. Prízemný mráz sa ráno počas uplynulých dní vyskytoval aj vo Východoslovenskej nížine, ale SHMÚ ho tam nepozoroval v každom dni.