Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Na špekulantov s platením daní sa chystá akčná trojka

Peter Pellegrini Foto: TASR/Pavel Neubauer

Peter Pellegrini varuje tiež tých, ktorí by chceli zneužiť súčasné problémy s výberom daní spôsobené nefungujúcim systémom.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Špekulanti, ktorí sa snažia vyhýbať svojim daňovým povinnostiam, by sa mali mať na pozore. Chystá sa na nich totiž akčná trojka, v ktorej sa majú stretnúť ministri financií, vnútra a spravodlivosti. "Pripraví nástroje, možno aj represívne, ktoré znepríjemnia život tým, ktorí sa snažia vyhýbať daňovým povinnostiam. Štát nemôže prichádzať o príjmy, ktoré mu patria," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike štátny tajomník rezortu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Varuje tiež tých, ktorí by chceli zneužiť súčasné problémy s výberom daní spôsobené nefungujúcim systémom. "Upozorňujem všetkých, ktorí by chceli súčasnú situáciu zneužiť, že i napriek tejto situácii urobíme všetko preto, aby sme zabránili nárastu daňových únikov," zdôraznil Pellegrini s tým, že ministerstvo vykoná aj spätnú kontrolu. "Pozrieme sa aj na prípady, ktoré sa diali dozadu. Či boli vratky vyplácané podľa zákony a či nedošlo k podvodom," vysvetlil.

Dodal, že výber daní v súčasnosti nie je dobrý, za čo môže aj nefungujúci systém. Návrat k starému hodnotí ako správny krok. V súčasnosti sa doňho dopĺňajú dáta. O aktuálnej situácii by mal o týždeň v pondelok hovoriť riadiaci výbor UNITAS.

Poslanec NR SR za Most-Híd Ivan Švejna tiež volá po dobrom výbere daní. Dôležité je podľa neho zabrániť daňovým únikom. Takto by štát mohol nájsť finančné prostriedky aj na zaplátanie diery v rozpočte. Pokiaľ ide o Pellegriniho kritiku, že štátny rozpočet prijatý minulou vládou Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) bol prikrášlený a má riziká, Švejna povedal, že každý rozpočet mal a má riziká. Treba sa sústreďovať na konsolidáciu verejných financií.

Švejna vidí priestor pre nájdenie prostriedkov vo výdavkovej časti, Pellegrini v príjmovej. Obaja sa zhodujú, že v roku 2013 by mal deficit klesnúť pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pellegrini tvrdí, že vláda Smeru-SD si to uvedomuje a na tomto cieli trvá. Poukazuje na to, že súčasný rozpočet má riziká, ktoré môžu vplývať na konečný účet štát. Sú nimi napríklad platy lekárov a zdravotných sestier, ktoré nie sú kryté, ale aj vážne problémy v čerpaní eurofondov.

Podľa Švejnu sa rozpočet dá udržať na plánovanej úrovni, ak neprídu neplánované kroky. Dôležitejšie však je podľa neho zníženie deficitu pod 3 % HDP. Švejna si nemyslí, že by sa o to mala vláda snažiť cez zvyšovanie daní. "V štáte je stále priestor na šetrenie," povedal s tým, že by mohlo dôjsť k zlúčeniu niektorých inštitúcií a tiež k okresaniu sociálnych dávok. "Určite by sa dalo ísť cestou nezvyšovania daní," vyhlásil. Zrušenie rovnej dane Švejna odmieta. Zavedenie progresívnej dane by podľa neho mohlo zhoršiť výber daní.

Pellegrini pripúšťa diskusiu o zmenách v sociálnych dávkach, no aj zvyšovanie daní. Rovná daň už podľa neho neexistuje, je čas na progresívne zdanenie bohatých. Odmieta strašenie tým, že väčším zdanením práce budú ohrozené pracovné miesta. Vysvetlil, že ak niekto zarába 2750 eur, platí 19-% daň. Progresivita podľa neho znamená, že ak by človek zarábal 3000 eur, tak povedzme 25-% daň by platil z rozdielu medzi spomínanými 2750 eurami a 3000 eurami.

"Tých 25 % by bolo povedzme 20 či 30 eur, čo neviem, či stačí, keď idú dvaja ľudia v Bratislave na obed," povedal. Podľa Pellegriniho 20 či 30 eur viac mesačne neohrozí pracovné miesta. Dodal, že vláda Smeru-SD nepoužije pri svojich konsolidačných krokoch také nástroje, ktoré by mohli zhoršiť situáciu nižších príjmových skupín. "Vláda ich nemôže ohroziť," zdôraznil.

Diskutujúci hovorili aj o zvýšení bankovej dane. Švejna varuje, že ak k tomu dôjde, banky prenesú ťarchu na svojich klientov. Môže podľa neho dôjsť k zvýšeniu poplatkov a štát tomu nemá ako zabrániť. "Je iné, keď regulujete cenu energie, ale nemôžete v konkurenčnom prostredí regulovať ceny služieb," zdôraznil. Pellegrini si myslí, že keďže banky mali aj v čase krízy enormné zisky, mali by platiť viac. Vláda sa podľa neho bude snažiť o to, aby zvýšenie bankovej dane klienti nepocítili.