Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Silný vietor okrem severu a stredu Slovenska ohrozuje už aj Záhorie

Ilustračné foto Foto: internet

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na nasledujúce dni výstrahu prvého stupňa.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Doteraz platili výstrahy len pre sever a stred Slovenska, po 17.00 h sa k nim pridali okresy Skalica, Senica, Malacky a Bratislava. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre ne výstrahu prvého stupňa. Platiť má dnes do 22.00 h.

Hydrometeorológovia v spomínaných oblastiach očakávajú silný vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 17-23 m/s. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V danej ročnej dobe a oblasti je bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Na severe a na strednom Slovensku bude fúkať silný vietor nielen dnes, ale aj v najbližších dňoch. SHMÚ v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého a druhého stupňa, ktorá platí oddnes do pondelka (12.11.) do 06.00 h.

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok. SHMÚ očakáva na hrebeňoch hôr silný nárazový vietor s priemernou rýchlosťou 20-27 m/s. "Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňujú hydrometeorológovia na svojej internetovej stránke. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká.

O čosi slabší vietor má fúkať v okresoch Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo, Žilina, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice a Banská Bystrica. Pre tieto oblasti platí výstraha prvého stupňa, SHMÚ na hrebeňoch hôr očakáva silný nárazový vietor s rýchlosťou 15-20 m/s.

Hydrometeorológovia informujú, že táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V danej ročnej dobe a oblasti je podľa nich bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.