Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Na jeseň bude na Slovensku cvičenie krízového manažmentu NATO CMX 2012

Ilustračné foto Foto: TASR

Cieľom je precvičiť si postupy v prípade hrozieb z oblasti použitia zbraní hromadného ničenia a kybernetickej obrany. Realizáciu cvičení dnes schválila vláda SR.

Bratislava 13. júna (TASR) - V novembri sa na Slovensku súbežne uskutoční cvičenie krízového manažmentu NATO CMX 2012 a cvičenia kybernetickej obrany NATO Cyber Coalition (CC) 2012. Cieľom je precvičiť si postupy v prípade hrozieb z oblasti použitia zbraní hromadného ničenia a kybernetickej obrany. Realizáciu cvičení dnes schválila vláda SR.

"Cvičenia krízového manažmentu NATO s označením CMX sú na vysokej strategickej úrovni s využitím politicko-vojenských konzultácií a rozhodovacieho procesu NATO," píše sa v materiáli. Majú preveriť súčasné a pripravované opatrenia i postupy krízového manažmentu. Takéto cvičenia sa konajú spravidla každý rok.

V druhom prípade ide o procedurálne cvičenia zamerané na kybernetickú obranu. Hlavným cieľom je podľa materiálu precvičiť strategický rozhodovací proces, technické a operačné procedúry a spoluprácu medzi jeho účastníkmi.

Cvičenia krízového manažmentu, či NATO alebo EÚ, majú vytvárať možnosť zosúladenia opatrení a postupov krízového manažmentu NATO a EÚ s procedúrami a dokumentáciou krízových manažmentov ich členských a partnerských krajín na národnej úrovni.