Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Na Filmovom festivale inakosti ocenili tvorcov z Kolumbie i Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Ako informujú organizátori, súčasťou festivalu bola prvýkrát porota, ktorá rozhodovala o najlepšom krátkom filme v sekcii FFi kraťasy - medzinárodná súťaž.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Filmový festival inakosti (FFi) s podtitulom Inakosť spája uviedol v uplynulom týždni v piatich bratislavských kinách takmer 100 dlhometrážnych i krátkych filmov. Na 17. ročníku festivalu si ocenenia rozdelili tvorcovia zo Spojeného kráľovstva, Kolumbie i Slovenska.

Ako informujú organizátori, súčasťou festivalu bola prvýkrát porota, ktorá rozhodovala o najlepšom krátkom filme v sekcii FFi kraťasy - medzinárodná súťaž. Porota v zložení Lena Bohunicki (Filmtopia), Pavel Bicek (Mezipatra) a Jakub Spevák (Fest Anča), udelila hlavnú cenu kolumbijskému krátkemu filmu Horiace svety uprostred tieňov (réžia Ismael García Ramírez, 2023). "Oceňujeme precízny režijný prístup a formálne spracovanie snímky, ako aj schopnosť autora sprostredkovať prchavosť okamihu v snovej forme, ktorá odráža surovú realitu. Film prináša inovatívny pohľad na allyship v queer mikrokozme," vyjadrili sa porotcovia počas udeľovania cien.

Zvláštne uznanie poroty získal slovenský film Zrodenie ženy Sone Nôtovej za "interdisciplinárny prístup, ktorý s ľahkosťou spája vedecké poznanie s osobnými pohľadmi a príbehmi postáv, ale aj samotnej autorky filmu". Podľa porotcov sa snímke podarilo sprostredkovať komplexný divácky zážitok v krátkom formáte.

Festival každoročne udeľuje aj divácke ocenenie Ružový balónik. Za najlepší dlhometrážny film vybralo publikum počas online hlasovania na cinepass.sk triler Femme. "A vzhľadom na vysoké hodnotenie v sekcii krátkych filmov získal aj v prípade diváckej poroty cenu Ružový balónik film Zrodenie ženy," uzatvárajú organizátori.