Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia predložil správu o opatreniach na ochranu menšín

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Procesy vysporiadania pozemkov naďalej pokračujú, keďže ide o dlhodobý a náročný proces, upozorňuje mi.

Bratislava 24. novembra (TASR) - V rámci národného projektu Právne vysporiadanie pozemkov (NP PVP) došlo do júla 2023 k čiastočnému vysporiadaniu, respektíve prevedeniu pozemkov v 20 obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zároveň bolo evidovaných až 801 obydlí v procese vysporiadania pozemkov a ďalších 87 s ukončeným procesom, teda takých, pri ktorých došlo k uzatvoreniu kúpnej alebo nájomnej zmluvy. Vyplýva to zo Šiestej správy o implementácii Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín, ktorú Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Správa je pravidelným reportom, v ktorom SR uvádza legislatívne a iné opatrenia, prijaté na splnenie záväzkov vyplývajúcich z Rámcového dohovoru Rady Európy na ochranu národnostných menšín, rovnako tak opatrenia reagujúce na odporúčania Výboru ministrov rady Európy a poradného orgánu pre rámcový dohovor v rámci posledného monitorovacieho kola. Sledovaným obdobím pre správu bolo obdobie od februára 2022 až do súčasnosti.

V prípade NP PVP autori správy pripomínajú, že cieľom tohto programu, ktorý sa realizuje od jesene 2016, je vysporiadať pozemky v osídleniach a dosiahnuť tak zlepšenie životných podmienok pre obyvateľov MRK. "Ďalším cieľom je, aby obyvatelia MRK získali právny titul k pozemku pod obydlím alebo aby obec mohla realizovať v osídlení opatrenia, ktoré by prispeli k zlepšeniu štandardov hygieny bývania obyvateľov MRK," dodáva rezort.

Pripomína tiež, že NP PVP pôsobil pilotne v 148 obciach vybraných na základe odsúhlasenej metodológie z obcí uvedených v Atlase rómskych komunít 2013. "Procesy vysporiadania pozemkov naďalej pokračujú, keďže ide o dlhodobý a náročný proces," upozorňuje MZVEZ.

Správa o implementácii rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín si všíma opatrenia, ktoré sa týkajú inštitucionálnej podpory a tiež legislatívnych a iných krokov podporujúcich oblasť kultúry národnostných menšín i používania menšinových jazykov, taktiež prístupu menšín k bývaniu, vzdelávaniu a zdravotnej starostlivosti. Informuje tiež o aktivitách v boji proti diskriminácii menšín.