Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slováci v UK sa počas prechodného obdobia brexitu nemusia obávať zmeny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

MZVaEZ pripomína, že v súvislosti s témou brexitu boli zverejnené aj najčastejšie kladené otázky a odpovede v anglickej aj slovenskej verzii na oficiálnom webe Európskej komisie.

Bratislava 16. januára (TASR) - Slovenskí občania žijúci a pracujúci v Spojenom kráľovstve sa počas prechodného obdobia v súvislosti s procesom brexitu nemusia obávať zmeny svojho právneho postavenia. Na svojej internetovej stránke o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR a uviedlo aj odporúčania pre Slovákov.

S odvolaním sa na Veľvyslanectvo SR v Londýne MZVaEZ ubezpečuje Slovákov, že počas prechodného obdobia vystúpenia Británie z EÚ Spojené kráľovstvo zostáva plnohodnotným členom Únie so všetkými právami a povinnosťami.

Rezort diplomacie ďalej približuje, že následné usporiadanie vzťahov a právneho postavenia občanov Európskej únie v Británii, ako aj občanov Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v krajinách EÚ, bude závisieť od konečnej dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ a občania budú o nich včas informovaní ešte predtým, ako vstúpia do platnosti.

Veľvyslanectvo SR v Londýne odporúča občanom sledovať oficiálnu webstránku vlády Spojeného kráľovstva (www.gov.uk), kde boli zverejnené podrobné informácie pre občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, ako aj pre tých, ktorí plánujú Britániu navštíviť alebo tam ostať žiť.

MZVaEZ ďalej pripomína, že v súvislosti s témou brexitu boli zverejnené aj najčastejšie kladené otázky a odpovede v anglickej aj slovenskej verzii, ktoré Slováci môžu nájsť na oficiálnom webe Európskej komisie. Rovnako sa k nim môžu dostať cez web rezortu diplomacie, konkrétne prostredníctvom sekcie Cestovanie a konzulárne informácie.