Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

MZV SR si predvolá si izraelského veľvyslanca

Prijme ho generálny riaditeľ politickej sekcie ministerstva Ľubomír Rehák, aby mu prezentoval pozíciu Slovenska k plánovanej izraelskej výstavbe osád pre židovských osadníkov.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Rezort diplomacie si v piatok 7. decembra predvolá izraelského veľvyslanca na Slovensku Alexandra Ben-Zviho. Prijme ho generálny riaditeľ politickej sekcie ministerstva Ľubomír Rehák, aby mu prezentoval pozíciu Slovenska k plánovanej izraelskej výstavbe osád pre židovských osadníkov na okupovaných územiach. TASR to potvrdil hovorca MZV SR Boris Gandel.

Ide o koordinovaný postup členských štátov Európskej únie, ktoré sa minulý týždeň na pôde Valného zhromaždenia (VZ) OSN nevyslovili proti zmene štatútu palestínskych území z pridruženej entity na nečlenský pozorovateľský štát. Európska únia si predvolala izraelského veľvyslanca v Bruseli, aby s ním hovorila o svojich obavách z izraelských plánov pokračovať v rozširovaní osád na Západnom brehu.

Tieto správy o avizovaných krokoch izraelskej vlády sleduje s veľkými obavami a znepokojeným aj SR. Ministerstvo zahraničných vecí vidí jedinú cestu k trvalému a stabilnému riešeniu izraelsko–palestínskeho konfliktu v rokovaniach. Vyzvalo preto obe strany, aby podnikli všetko pre ich obnovenie.

Izrael týmto spôsobom reagoval na rozhodnutie VZ OSN o zmene palestínskeho diplomatického štatútu, keďže palestínsku žiadosť o uznanie v OSN považuje za vážne porušenie vzájomných dohôd a pokus dospieť k palestínskemu štátu mimo rámca mierových rokovaní.

V rámci odvetných krokov schválil nielen výstavbu nových bytových jednotiek pre židovských osadníkov, ale zároveň pozastavil vyplácanie palestínskej samospráve daňové príjmy za tento mesiac.