Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

O drobný stavebný odpad musí byť správne postarané

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

V minulosti bol poplatok za nakladanie s drobným stavebným odpadom vyberaný od všetkých obyvateľov bez ohľadu na to, či ho vyprodukovali.

Bratislava 12. septembra (TASR) - O drobný stavebný odpad musí byť správne postarané, aby neskončil napríklad pohodený v prírode, uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v reakcii na prieskum Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o odpadovom hospodárstve. Envirezort je naďalej otvorený diskusii o téme platenia za drobný stavebný odpad.

Pripomína, že v minulosti bol poplatok za nakladanie s drobným stavebným odpadom vyberaný od všetkých obyvateľov bez ohľadu na to, či ho vyprodukovali. Tento systém bol následne zmenený. Platila legislatíva, ktorá ukladala povinnosť pôvodcovi uhradiť náklady za odpad.

"Na žiadosť zo strany ZMOS-u bol presadený kompromis, keď si samotná obec určí, či bude za drobný stavebný odpad platiť producent, alebo sa vyberie paušálny poplatok," vysvetlil hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

O drobný stavebný odpad by sa mal postarať jeho pôvodca, myslí si značná časť starostov a primátorov. Presvedčených je o tom 45 percent starostov.

Súčasný systém starostlivosti o drobný stavebný odpad nevyhovuje 39 percentám obcí, napríklad pre nedostatok financií. ZMOS pripomína, že presunutie starostlivosti o drobný stavebný odpad na jeho pôvodcu by bolo nesprávne napríklad pre vznik čiernych skládok.