Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva začína sútaž na centrálny nákup MR prístrojov

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Dano Veselský

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) predpokladá, že nové MR prístroje budú v nemocniciach už na jeseň tohto roka.

Bratislava 15. marca (TASR) - Moderné magnetické rezonancie by čoskoro mohlo získať 15 nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR totiž začína súťaž na centrálny nákup MR prístrojov.

"Magnetické rezonancie patria medzi kľúčové diagnostické zariadenia," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Predpokladá, že nové MR prístroje budú v nemocniciach už na jeseň tohto roka.

Predbežná hodnota zákazky je viac ako 23 miliónov eur bez DPH. Súťaž sa bude robiť cez takzvaný nákupný systém. Rezort hovorí o významnej úspore financií cez centrálne obstarávanie.

Súťaž bude dvojkolová. V prvom sa vyberú kvalifikovaní dodávatelia a v druhom začne súťaž, kto z nich prístroj dodá. V rámci jednej súťaže sa bude môcť naraz obstarať aj viac MR prístrojov pre viaceré nemocnice s podobným zameraním, respektíve spádovou oblasťou.

Súťaž sa bude robiť v piatich kategóriách, pričom do prvej patria najdrahšie MR prístroje, do piatej najlacnejšie. Cena závisí od cievkovej a softvérovej výbavy prístroja a záručnej doby.

Prípravu súťaží, teda výber kategórie, cievkovú výbavu, softvér a kvalitatívne hodnotenie, bude rezort uskutočňovať v spolupráci s jednotlivými nemocnicami, respektíve špecializovanými ústavmi, ktoré o kúpu MR prístroja prejavia záujem.

V priebehu niekoľkých týždňov by sa mala vyhlásiť aj súťaž na centrálny nákup monitorov vitálnych funkcií či infúznej techniky. Rezort zatiaľ úspešne uskutočnil centrálne obstarávanie CT prístrojov, nové CT tak získalo 13 slovenských nemocníc s 30 až 60-percentnou úsporou.