Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Kúpeľná starostlivosť pri duševných ochoreniach môže byť dostupnejšia

Na snímke vpravo verejný horúci prameň tzv. vajcovka a budova kúpeľov v Piešťanoch Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podľa predsedníčky Asociácie slovenských kúpeľov je vhodné začať využívať kvalitu kúpeľnej starostlivosti v SR aj na riešenie porúch duševného zdravia rovnako, ako je to v krajinách Európskej únie.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Kúpeľná starostlivosť pre pacientov s duševnými ochoreniami by mohla byť dostupnejšia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uvažuje o tom, že pri vybraných ochoreniach by po novom boli pacientom plne hradené nielen liečebné procedúry, ale aj strava a ubytovanie. Zmene však podľa neho musí predchádzať širšia diskusia s odbornou verejnosťou i zdravotnými poisťovňami.

V súčasnosti sa kúpeľná starostlivosť prepláca pri niektorých duševných ochoreniach. Ide o neurózy a iné nepsychotické reaktívne poruchy po intenzívnej systematickej psychiatrickej liečbe, pseudoneurotické štádiá rozvíjajúcich sa organických psychosyndrómov po intenzívnej psychiatrickej liečbe, niektoré typy psychóz či stavy po prekonaní ochorenia COVID-19, ako napríklad pretrvávanie ťažkej únavy, kognitívnych porúch, prípadne stavov úzkosti a depresie, ktoré limitujú denné aktivity do 12 mesiacov od ukončenia liečby.

Tie patria do indikačnej skupiny B, čo znamená, že pacientovi sú z verejného zdravotného poistenia preplácané liečebné procedúry v kúpeľnom zariadení, no stravovanie s ubytovaním si hradí sám. "MZ SR v blízkej budúcnosti uvažuje nad preradením uvedených duševných ochorení do indikačnej skupiny A, pri ktorej je pacientovi z verejného zdravotného poistenia uhrádzané okrem liečebných procedúr aj stravovanie a ubytovanie v štandardných podmienkach," uviedli pre TASR z komunikačného odboru rezortu. Cieľom zámeru je podľa neho zvýšiť dostupnosť kúpeľnej starostlivosti širšiemu spektru pacientov s duševnými ochoreniami.

Podľa predsedníčky Asociácie slovenských kúpeľov Janky Zálešákovej je vhodné začať využívať kvalitu kúpeľnej starostlivosti v SR aj na riešenie porúch duševného zdravia rovnako, ako je to v krajinách Európskej únie. "Narastajúci počet ľudí s poruchami duševného zdravia najmä v produktívnom veku už rozšíril v ostatných rokoch indikačné spektrum liečebných kúpeľov v EÚ. Žiaľ, v SR zatiaľ nie," skonštatovala pre TASR.