Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti chystá opatrenia na zlepšenie justičného systému

Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR na Račianskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súčasnosti prebieha zber dát z jednotlivých súdov, na základe ktorých sa budú realizovať opatrenia na vylepšenie justičného systému, priblížila Gašparíková z tlačového oddelenia rezortu.

Bratislava 14. marca (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zbiera dáta z jednotlivých súdov, na základe ktorých sa budú realizovať opatrenia na vylepšenie justičného systému. TASR to uviedla Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.

"MS SR je momentálne vo fáze internej komunikácie s jednotlivými súdmi. V súčasnosti prebieha zber dát z jednotlivých súdov, na základe ktorých sa budú realizovať opatrenia na vylepšenie justičného systému," priblížila.

Zmeny v súdnej mape priniesli od júna 2023 okrem iného vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach i troch správnych súdov. Cieľom bolo aj zväčšenie obvodov okresných súdov, ktoré malo vytvoriť lepšie predpoklady na špecializáciu sudcov na civilnú, obchodnú, trestnú a rodinnú agendu. V priebehu dvoch - troch rokov sa očakáva aj zrýchlenie konaní. Na reformu nadväzujú investície z plánu obnovy do súdnych budov.