Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Fico: Vyšetrovateľa kauzy Gorila nikto nevyháňal, treba ju vyšetriť

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Michal Svítok

V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že ho prekvapuje, ak od vyšetrovania utekajú zodpovední ľudia.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Kauza Gorila je kauzou druhej Dzurindovej vlády a malo by sa vyšetriť, či to bola alebo nebola pravda. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že ho prekvapuje, ak od vyšetrovania utekajú zodpovední ľudia.

Reagoval tak na avizovaný odchod šéfa tímu Gorila Mareka Gajdoša do civilu. Ten uplynulý týždeň kritizoval podmienky, za akých pracoval a označil ich za netolerovateľné.

"Mňa prekvapuje, že títo ľudia odtiaľ utekajú. Nikto ho nevyháňal. Myslím si, že prezident Policajného zboru (Tibor) Gašpar to povedal veľmi presne, ak sa niekto zbavuje zodpovednosti, uteká, tak nech je potom radšej ticho," odkázal premiér.

Podľa vlastných slov podporuje vyšetrenie kauzy Gorila. "Je to o tom, či sa potvrdí alebo nepotvrdí to, čo sa šepkalo v súvislosti s privatizáciou za druhej Dzurindovej vlády. Obrovské úplatky, provízie za privatizovanie strategického majetku. Pokiaľ by Gorila bola pravdivá, sú to veľmi vážne obvinenia na ľudí, ktorí pôsobili v tom čase," vyhlásil.

Otázka, či on sám bol v byte na Vazovovej ulici, ako sa píše v spise Gorila zverejnenom na internete, je podľa neho úplne irelevantná. "Ja som bol v čase Gorily a druhej Dzurindovej vlády v opozícii a keby sa aj ukázalo, že to čo je tam napísané je pravda, povedzte, čo tam také je napísané. Povedal na mňa niekto, že som niečo ukradol, zobral nejaký úplatok? Tam sú iné mená, iné peniaze," podčiarkol Fico s tým, že nemá žiadny problém odpovedať na otázky orgánov činných v trestnom konaní k tejto téme.

V súvislosti s aktuálnou kauzou Bašternák a jej možného vplyvu na podporu Smeru-SD predseda najsilnejšej vládnej strany konštatoval, že by bol veľmi opatrný pri hodnotení akýchkoľvek káuz. Treba si podľa neho najprv počkať na záver vyšetrovania a potom k tomu zaujímať politické stanoviská.

"Za 17 rokov v politike sa prirodzene stretávate s príbehmi, ktoré môžu pozitívne alebo negatívne ovplyvňovať vaše postavenie na politickej scéne. Pre mňa je dôležité, ak je nejaká kauza, aby sa vyšetrila a ak budú relevantné závery, aby sa potom vyvodili potrebné dôsledky," doplnil.

Odmietol tiež medializované úvahy o možných sporoch a rivalite vo vládnej koalícii medzi Smerom-SD a Slovenskou národnou stranou (SNS). Podľa neho je za tým snaha niektorých médií vyhľadávať a šíriť klebety, rozbíjať koalíciu a destabilizovať krajinu.

"Vzťahy medzi Smerom, SNS a Mostom-Híd sú maximálne korektné. Samozrejme sme rozdielni, ľavica a pravica, čo môže niekedy spôsobovať normálne programové konflikty. Ale riešime ich, stretáva sa koaličná rada, schválili sme rozpočet, dohodli sme všetky veci. Vláda funguje," dodal Fico.

L. Žitňanská: Verejnosť má právo na výsledky vyšetrovania


Verejnosť má podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) právo poznať výsledky vyšetrovania kauzy Gorila, nech sú akékoľvek. "Ak si inštitúcie, ktoré tento prípad vyšetrujú, chcú uchovať dôveryhodnosť a pokiaľ verejnosť má mať dôveru v tento štát ako právny, tak potom je svätou povinnosťou výsledky vyšetrovania zverejniť," uviedla v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Kauza Gorila podľa jej slov traumatizuje celú spoločnosť. "Spôsobila pád možno jednej celej politickej generácie a doteraz nemáme výsledky. Ja neviem povedať, že či kauza Gorila dokáže s takým odstupom času mať trestnoprávnu dohru, ale som presvedčená, že verejnosť má právo poznať výsledky," skonštatovala Žitňanská. Poukázala na to, že pre pocit spravodlivosti treba odkryť karty bez ohľadu na to, aké sú.

Odchod šéfa tímu vyšetrovateľov kauzy Gorila Mareka Gajdoša do civilu podľa jej slov dôveryhodnosti procesu nepridáva. Na margo pôsobenia špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika poznamenala, že musí byť v prvom rade v jeho záujme, aby mal dôveru verejnosti. "Je kľúčové, aby sme dospeli k času, kedy môžeme ukázať verejnosti, k čomu sa vyšetrovatelia dopracovali, bez ohľadu na to, či to bude mať, alebo nebude trestnoprávnu dohru," poznamenala. Myslí si, že je povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa výsledky zverejnili.