Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Študenti repasujú techniku, rezort obrany podporuje duálne vzdelávanie

Študenti zo Súkromnej strednej odbornej školy na Exnárovej ulici v Bratislave majú možnosť podieľať sa v rámci odbornej praxe na údržbe a repasovaní historickej leteckej techniky. Vojenský historický ústav (VHÚ) takýmto spôsobom podporuje duálne vzdelávanie. Foto: TASR/ MO SR

V rámci odbornej praxe robia montážne a demontážne práce, jednoduché opravárenské a údržbárske činnosti, prípadne pomocné práce pri konzervovaní múzejnej vojenskej techniky.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Študenti zo Súkromnej strednej odbornej školy na Exnárovej ulici v Bratislave majú možnosť podieľať sa v rámci odbornej praxe na údržbe a repasovaní historickej leteckej techniky. Vojenský historický ústav (VHÚ) takýmto spôsobom podporuje duálne vzdelávanie. TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

„V rámci odbornej praxe robia montážne a demontážne práce, jednoduché opravárenské a údržbárske činnosti, prípadne pomocné práce pri konzervovaní múzejnej vojenskej techniky. Získavajú tak základné praktické zručnosti a teoretické vedomosti potrebné pre ich odborný rast v študijnom odbore mechanik lietadiel,“ vysvetlil riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Doplnil, že študenti tiež pomáhajú udržiavať a obnovovať zbierkové predmety zo zbierkového fondu Vojenského historického múzea v Piešťanoch, a tým sa podieľajú na zachovávaní kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. „Doteraz pomáhali napríklad pri oprave trupov lietadiel L-410MA a L-410FG, údržbe a príprave interiéru na renováciu vrtuľníka Mi-4A, čistení draka a krídel lietadla MiG-15. Zároveň sa podieľali aj na údržbe a čistení podvozkov, drakov a krídel lietadiel MiG-21, MiG-23, Su-22 a Su-25,“ dodal Čaplovič.