Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort obrany chce pokračovať v prevádzke lietadiel MiG-29

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš počas tlačovej konferencie 3. augusta 2018 v Bratislave. - archívne foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vláda v júli odsúhlasila nákup 14 stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Rezort obrany chce pokračovať v prevádzke lietadiel MiG-29 až do doby dodania stíhacích lietadiel F-16. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

"Ministerstvo obrany SR odporučí vláde SR pokračovať v prevádzke lietadiel MiG-29 až do doby dodania stíhacích lietadiel F-16 C/D Block 70," uviedla Capáková s tým, že tento záver vyplynul z podrobnej analýzy alternatív ochrany vzdušného priestoru Slovenska, ktorý rezort obrany spracoval a predloží ho na rokovanie vlády.

Podľa Capákovej slov odborníci zo vzdušných síl a sekcie modernizácie identifikovali dve možné alternatívy ochrany vzdušného priestoru. "Prvou bola spolupráca s členskými krajinami NATO, ktorá by však znamenala dočasnú stratu tejto spôsobilosti. Druhou by bolo pokračovanie v prevádzke lietadiel MiG-29, a to buď spoluprácou s Poľskou republikou, alebo so spoločnosťou RSK MiG," vysvetlila.

"Na základe posúdenia uvedených možností s prihliadnutím na súčasný technický stav lietadiel MiG-29, platnej legislatívy, potreby zabezpečenia a udržania úrovne výcviku pilotov a príslušníkov pozemného personálu Vzdušných síl Ozbrojených síl SR, vychádza ako najefektívnejšie ekonomické riešenie uzavrieť novú dodatočnú dohodu so spoločnosťou RSK MiG s platnosťou od 16.11.2019 do 31.12.2023 s možnosťou predĺženia o jeden rok," uviedla Capáková.

Ako ďalej informovala, materiál, ktorý bude predložený do vlády, obsahuje podrobné posúdenie alternatívy ďalšej ochrany vzdušného priestoru SR.

Vláda v júli odsúhlasila nákup 14 stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72. Cieľom nákupu má byť splniť ciele spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradiť morálne a technicky zastarané lietadlá MiG-29 a rozšíriť spôsobilosti slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) informoval, že Slovensko za balík 14 amerických lietadiel, výcvik, muníciu a logistiku zaplatí v nasledujúcich rokoch 1,589 miliardy eur.