Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Minister Glváč vymenil vedenie VOP Nováky

Foto: TASR/Martin Baumann

Nový manažment dostal za úlohu optimalizovať prevádzkové náklady spoločnosti a intenzívne hľadať možnosti využitia kapacít podniku.

Bratislava 31. mája (TASR) - Vojenský opravárensky podnik (VOP) Nováky má od 29. mája nové predstavenstvo a dozornú radu. O výmene rozhodol v rámci svojich zákonných právomoci minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD). "Nový manažment dostal za úlohu optimalizovať prevádzkové náklady spoločnosti a intenzívne hľadať možnosti využitia kapacít podniku," povedal pre TASR hovorca rezortu obrany Milan Vanga. Činnosť nového vedenia plánuje ministerstvo vyhodnocovať pravidelne každý mesiac.

Situáciou v spoločnosti sa v priebehu tohto mesiaca zaoberala aj odborná komisia. Tá ministrovi odporučila, aby podnik pokračoval v prevádzke. Tento variant predpokladá zabezpečenie zákaziek zo strany rezortu obrany a ozbrojených síl v horizonte niekoľkých mesiacov, maximálne však do konca tohto roku. Súčasne musia prebiehať rokovania so záujemcami, ktorí prejavili záujem o strategickú spoluprácu s VOP Nováky v strednodobom a dlhodobom horizonte.

Spoločnosť v priebehu tohto týždňa zverejnila v Centrálnom registri zmluvu o budúcej zmluve s firmou Excalibur Army, s ktorou podnik spolupracuje už dlhodobejšie. "Tento dokument rámcuje prípadnú spoluprácu medzi oboma subjektmi na určitom type opravárenských činností, ktorých rozsah a podmienky realizácie budú špecifikované v konkrétnej budúcej zmluve," priblížil hovorca.

VOP Nováky k dnešnému dňu zamestnáva celkom 144 ľudí. Len za minulý rok podnik skončil so stratou vyše 2,26 milióna eur. V priebehu prvých troch mesiacov tohto roku zaznamenal stratu ďalších takmer 115.000 eur. Rezort obrany dlhodobo hovorí o tom, že podnik potrebuje strategického partnera. V súčasnosti jeho mesačné prevádzkové náklady na činnosť predstavujú zhruba 300.000 eur.

Hlavným dôvodom nepriaznivej situácie v spoločnosti je tragická udalosť z 2. marca 2007. V dôsledku výbuchu totiž došlo aj k výraznému obmedzeniu výrobných schopností spoločnosti.