Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Miniprojekty budú riešiť situáciu Rómov na Slovensku a v Maďarsku

ilustračné foto Foto: TASR

Počas šiestich školení a dvoch cezhraničných výmen sa členom piatich slovenských a piatich maďarských neziskových organizácií podarilo definovať problémy komunity.

Košice 3. marca (TASR) - Desať miniprojektov zameraných na riešenie problémov sociálne vylúčených komunít zrealizujú v nasledujúcich mesiacoch občianske združenia na území Slovenska a Maďarska. Ich spoločné aktivity zastrešuje projekt RomaNet.

Počas šiestich školení a dvoch cezhraničných výmen sa členom piatich slovenských a piatich maďarských neziskových organizácií podarilo definovať problémy komunity, v ktorej pracujú, a navrhnúť pre ne riešenia. "Každá komunita je niečím špecifická, miestni ľudia poznajú dobre svoju lokalitu, a preto sú miniprojekty zamerané na odstránenie miestnych problémov," informovala koordinátorka projektu RomaNet Lenka Czikková.

Dodala, že odborníci, ktorí viedli spomínané školenia, vzdelávali členov jednotlivých neziskových organizácií projektovo myslieť, plánovať a organizovať si svoju prácu. Cieľom je, aby vedeli svoje miniprojekty uviesť v krátkom čase do života a zároveň získavať potrebné finančné prostriedky na realizáciu ďalších nápadov, ktoré by zlepšili život sociálne vylúčených komunít.

Prvý zo spomínaných miniprojektov, ktorý bude zameraný na rozvoj voľnočasových aktivít rómskych detí, zrealizujú dobrovoľníci 22. marca v obci Veľká nad Ipľom, okres Lučenec. Ďalší sa uskutoční 22. apríla na Deň zeme vo Veľkých Dravciach. Jeho obsahom bude workshop o životnom prostredí, odstraňovanie divokých skládok a výsadba nových stromov v okolí obce.

Tretí projekt bude mať kultúrny charakter, uskutoční sa 25. mája 2013 v Košiciach-Šaci. Pôjde o divadelné predstavenie, v ktorom vystúpia mladí ľudia z rómskej komunity spolu so svojimi rodičmi.

Ďalšia akcia sa uskutoční 1. júna v Kokave nad Rimavicou. Jej súčasťou bude prehliadka mladých rómskych talentov, ktorým pomôžu miestni dobrovoľníci zapísať sa do umeleckých škôl, aby mohli svoj talent dlhodobo rozvíjať.

Posledný miniprojekt vyvrcholí 7. júna tohto roka veľkým upratovaním v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Päť maďarských neziskových organizácií má tiež pripravené svoje projekty. "Počas implementačnej fázy budú naďalej prebiehať domáce a cezhraničné návštevy, výmena skúseností a odborná pomoc. Projekt vyvrcholí koncom leta 2013 festivalom Bodak, ktorý sa uskutoční v Maďarsku. Jeho súčasťou bude nielen predstavenie rómskych tradícií, ale hlavne výsledkov ročnej snahy 10 organizácií, ktoré sú súčasťou projektu RomaNet," doplnila Czikková.

Projekt RomaNet koordinuje na slovenskej strane Občianske združenie ETP Slovensko, jeho hlavným partnerom je Karpatská nadácia Maďarsko. Realizuje sa v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 - 2013 prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja Európskej únie.