Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MVO žiadajú R. Fica, aby nerušil post vicepremiéra pre ľudské práva

Podľa medializovaných informácií Smer-SD plánuje zlúčiť niektoré ministerstvá či zrušiť post vicepremiéra pre ľudské práva.

Bratislava 22. marca (TASR) - Zástupcovia ľudskoprávnych mimovládnych organizácií (MVO) vyzývajú budúceho premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa vo svojom vládnom programe zasadil za zachovanie postu podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny a rady vlády pre ľudské práva. Podľa medializovaných informácií Smer-SD plánuje zlúčiť niektoré ministerstvá či zrušiť post vicepremiéra pre ľudské práva.

"Práve v čase hospodárskej recesie je tendencia odsúvať bokom agendy, ktoré sa z ekonomickej perspektívy zdajú nedôležité. Tragická história nás však učí, že práve v čase ekonomickej recesie musíme ešte viac dbať o dodržiavanie základných demokratických a ľudskoprávnych princípov, ktorými sa podľa Ústavy SR a našich medzinárodných záväzkov má naša krajina riadiť," napísala vo výzve v mene všetkých signatárov členka Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Adriana Mesochoritisová.

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že v uplynulých dvadsiatich rokoch sa Slovensku možno podarilo priblížiť vyspelým demokratickým krajinám výzorom obchodných centier či administratívnych budov. "Výrazne však zaostávame vo vzájomnom rešpekte. Skutočný stav našej spoločnosti sa skrýva za zamrežovanými oknami spustnutých škôl 'určených' pre rómske deti, v oddelených inštitúciách pre ľudí so zdravotným znevýhodnením, za bránami domov, kde sú ženy a deti vystavované každodennému násiliu či na tvárach starých ľudí, ktorí sú pre nás neviditeľní a nepotrební," zdôraznili signatári.

Pod gesciou podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny sa podľa nich začal v slovenských podmienkach prelomový proces, ktorý má potenciál vytvoriť ucelený prístup k ochrane a podpore ľudských práv na Slovensku. Dodávajú, že za krátke obdobie svojho fungovania dokázala rada vlády pre ľudské práva nastoliť novú kvalitu diskusie a spolupráce medzi vládou a všetkými ostatnými zainteresovanými subjektmi, ktorá mala viesť až k prijatiu prvej vládnej stratégie na podporu a ochranu ľudských práv. "Diskontinuita v tejto oblasti nás totiž už stála mnoho, okrem iného napríklad niekoľko generácií rómskych detí a detí so zdravotným postihnutím, ktoré sú odsúdené na život na okraji spoločnosti, ale aj životy žien zavraždených násilnými partnermi a možnosti mnohých ďalších skupín žiť dôstojný život hodný ľudských bytostí," píše sa vo výzve.

Výzvu Robertovi Ficovi podpísali napríklad zástupcovia Nadácie Milana Šimečku, Nadácie otvorenej spoločnosti, Centra pre filantropiu a mnohých ďalších organizácií i odborníci.