Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Mimoriadna situácia v Prešovskom kraji po zemetrasení naďalej platí

Na snímke interiér domu po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR Maroš Černý

Východné Slovensko zasiahlo v pondelok (9. 10.) večer zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Prešov/Bratislava 11. októbra (TASR) - Mimoriadna situácia v Prešovskom kraji po zemetrasení naďalej platí. Po zasadnutí krízového štábu to vyhlásil prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan. Najhoršie zasiahnuté sú podľa neho obce Ďapalovce, Jankovce a Nižná Sitnica. Škody sú však aj v ďalších obciach. V teréne sú aktuálne statici, ktorí postupne kontrolujú poškodené domy.

"Situácia je stabilizovaná. Pracuje sa na odstraňovaní škôd. V teréne sú statici, prísť by mali aj ďalší. Do štvrtka (12. 10.) by sme chceli vo všetkých dedinách skontrolovať poškodené stavby," povedal Harvan.

Obyvatelia, ktorí nemôžu bývať vo svojich poškodených domoch, majú podľa jeho slov zabezpečené ubytovanie u svojich rodín. Výšku škôd stále nevedia odhadnúť, požiadali však starostov, aby ich vyčíslili. Finančnú pomoc ľuďom podľa prednostu prisľúbil vyšší územný celok, ale aj Poliaci. Harvan požiadal súčasnú i budúcu vládu, aby sa do zasiahnutých obcí prišli pozrieť a zaujali aj stanovisko k pomoci. "Zo strany štátu tápeme v pomoci," podotkol.

V prípade poškodených kostolov v Jankovciach a Nižnej Sitnici, o ktorých prednosta i ministerstvo vnútra povedali, že ich zbúrajú, uviedol, že sa od pamiatkového úradu dozvedel, že to nebude až také "jednoduché". "Oni to budú nejakým spôsobom chcieť zachrániť. Po včerajšej prehliadke si však neviem predstaviť ako. Stavební inžinieri a technici však dnes vedia urobiť takmer zázraky, tak uvidíme," vyhlásil Harvan s tým, že kostoly sú v zlom stave.

Východné Slovensko zasiahlo v pondelok (9. 10.) večer zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené. Vo viacerých obciach však evidujú materiálne škody.

Mimoriadna situácia po zemetrasení naďalej platí, v teréne sú statici



TASR prináša súhrn udalostí v súvislosti so zemetrasením.



- Situácia v dotknutých východoslovenských obciach je stabilizovaná. V teréne sú statici. Do štvrtka (12. 10.) by chceli vo všetkých dedinách skontrolovať poškodené stavby. Vláda požiadala komoru stavebných inžinierov, aby pomohla pri zabezpečení väčšieho počtu statikov na zasiahnutých miestach.

- Predseda sekcie statiky Slovenskej komory stavebných inžinierov Viliam Hrubovčák po krízovom štábe vyhlásil, že podľa doterajších zistení by počet domov, ktoré aktuálne nie sú obývateľné, nemal byť veľmi vysoký.

- Kostolom v obciach Jankovce a Nižná Sitnica hrozí zbúranie. V prípade kostola v Ďapalovciach sa ešte čaká na posudok statika. V Nižnej Sitnici je narušená aj fara. Rímskokatolícka a gréckokatolícka cirkev mapuje škody. Viaceré kostoly a chrámy, ako aj farské budovy majú viditeľné poškodenia.

- Zemetrasenie poškodilo sedem objektov v pôsobnosti Slovenskej pošty, najzávažnejšie však budovu Pošty Holčíkovce, kde je nevyhnutné posúdiť statiku. Pobočku museli dočasne zatvoriť.

- Obyvatelia aj za pomoci hasičov, dobrovoľníkov či pracovníkov obcí postupne odstraňujú škody. Pomáhajú napríklad s rozoberaním konštrukcií komínov a striech rodinných domov.

- Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR zabezpečí zo skladov civilnej ochrany plachty na strechy poškodených domov na ochranu pred počasím. Okresný úrad Prešov koordinuje zabezpečenie odvážania sutín po zemetrasení na území kraja.

- Obyvatelia, ktorí nemôžu bývať vo svojich poškodených domoch, majú zabezpečené ubytovanie u svojich rodín. Výšku škôd stále nevedia odhadnúť, starostovia boli požiadaní, aby škody vyčíslili.

- Prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan vyzval súčasnú i budúcu vládu, aby sa jej členovia do zasiahnutých obcí prišli pozrieť a zaujali aj stanovisko k pomoci. "Zo strany štátu tápeme v pomoci," podotkol. Finančnú pomoc ľuďom podľa prednostu však prisľúbil vyšší územný celok, ale aj Poliaci.

- Premiér Ľudovít Ódor je presvedčený, že štát postupoval tak, ako mal a vyvinul maximálnu mieru súčinnosti. Skepticky sa vyjadril k okamžitej finančnej pomoci zo strany vlády. Nový kabinet podľa neho štandardným spôsobom rozhodne o objeme pomoci na základe definitívneho vyčíslenia škôd.

- Seizmológovia nainštalujú v oblasti na východe Slovenska, ktorú zasiahlo zemetrasenie, seizmometre. Budú tak vedieť zachytiť aj veľmi slabé zemetrasenia, ktoré nezaznamenajú stanice, ktoré sú veľmi ďaleko.

- Zemetrasenie je podľa psychológa Mareka Madra mimoriadne náročná a stresová situácia, ktorá prichádza bez varovania a možnosti sa na to pripraviť. Veľmi dôležitá je, ako tvrdí, psychologická pomoc pre zasiahnutých ľudí a delenie sa o svoje pocity s ľuďmi, ktorým dôverujú, alebo anonymne.

- Pondelkové zemetrasenie na východnom Slovensku malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené. Vo viacerých obciach však evidujú materiálne škody.