Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Mikuláš V., považovaný za kráľa Zemplína, zostáva vo väzbe za mrežami

Mikuláš V. pri vstupe do súdnej siene Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici, ktorý rozhodol 3. marca 2011 o jeho väzbe. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Rozhodol o tom dnes na svojom neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu SR.

Bratislava 25. júla (TASR) - Východoslovenský veľkopodnikateľ Mikuláš V., považovaný za kráľa Zemplína zostáva naďalej vo väzbe za mrežami

Rozhodol o tom dnes na svojom neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu SR, ktorý tak zamietol sťažnosť špeciálneho prokurátora voči nedávnemu rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý podnikateľa pustil na slobodu. ŠTS ho prepustil z väzby, pretože pominuli dôvody väzby - ovplyvňovanie svedkov, keďže boli už vypočutí, a pominul aj dôvod pokračovania v trestnej činnosti, keďže už podnikateľ nie je konateľom, či vlastníkom ani jednej zo svojich desiatok firiem. NS tak dnes zrušil júlové rozhodnutie ŠTS a zamietol žiadosť podnikateľa, aby bol prepustený. Zároveň NS neprijal ním ponúknutú kauciu vo výške 50.000 eur a ani podnikateľov písomný prísľub. TASR o tom informovala Kancelária predsedu NS. Mikuláš V. teda prepustený z Ústavu na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici dnes nebude.

Spisový materiál, ktorý obsahuje až 80 zväzkov sa v súčasnosti nachádza u dozorujúceho prokurátora, ktorý v súčasnosti spracováva obžalobu. Obžaloba bude podaná v najbližších dňoch. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Obvinený za daňový podvod vo výške 29 mil. eur

Za mrežami je od vlaňajšej jari, po tom, ako ho 1. marca 2011 zadržali a obvinili. "Sudca pre prípravné konanie prepustil obvineného z väzby," informovala TASR nedávno - v stredu 18. júla o utorkovom (17.7.) rozhodnutí ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, jeho hovorkyňa Katarína Kudjáková. Podnikateľ ponúkol kauciu vo výške 50.000 eur a zároveň písomne prisľúbil, že sa nebude vyhýbať trestnému stíhaniu, či súdnemu konaniu. Mikuláš V. však vtedy zatiaľ vo väzbe zostal, prokurátor totiž voči rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej práve dnes rozhodoval senát NS SR.

Mikuláša V. najskôr obvinili z daňových podvodov vo výške 29 miliónov eur, ktorých sa mal dopustiť v posledných rokoch. Jeho firmy údajne medzi sebou fiktívne obchodovali. Neskôr v druhej polovici apríla minulého roku jeho obvinenie rozšírili o daňové podvody za ďalších 11 miliónov eur. V prípade dokázania viny mu hrozí trest až 16 rokov odňatia slobody. Bol konateľom a vlastnil až takmer 80 spoločností. Z nich bolo 51 registrovaných ako platcovia DPH.

Jeden zo spoluobžalovaných v kauze samozvaného kráľa Zemplína V. uzavrel koncom mája tohto roku s prokurátorom dohodu o vine a treste a ŠTS v Pezinku ho odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní päť rokov.       

"Dohodu o vine a treste, uzavrel občan Maďarskej republiky Mihaly Molnár  obvinený zo zločinu skrátenia dane a poistného. Ako konateľ spoločnosti si uplatňoval neoprávnene odpočet DPH. celkovo tak Slovenskej republike spôsobil škodu 19,7 milióna eur," potvrdila vtedy pre TASR hovorkyňa Kudjáková.      

Podľa dostupných informácií Molnár v rokoch 2009 a 2010 uzavrel minimálne 20 fiktívnych obchodných transakcií s Mikulášom V. Malo ísť o odpredaj štepných púčikov pričom si neoprávnene uplatňoval odpočet DPH, pretože voči daňovému úradu vykazoval z týchto obchodov stratu.       

Polícia zadržala Mikuláša V. 1. marca 2011 na východnom Slovensku v skorých ranných hodinách. Údajne sa v uplynulých rokoch dopustil spomínaného daňového podvodu vo výške takmer 29 miliónov eur. Na tlačovej konferencii o tom vtedy informoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). "Voči obvinenému bolo vznesené obvinenie pre trestný čin z krátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré robil v rámci svojich spoločností, ktorých bolo niekoľko desiatok, s fiktívnym tovarom, na základe ktorých si uplatnil odpočet DPH v celkovej výške 866 miliónov korún," povedal vtedajší minister. Celkovo pritom štát tomuto podnikateľovi v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32,7 milióna eur).



TASR prináša výberovú chronológiu kauzy východoslovenského podnikateľa Mikuláša V.


1. marca 2011 - Polícia zadržala na východnom Slovensku vtedy vplyvného podnikateľa Mikuláša V., ktorý sa mal v uplynulých rokoch dopustiť daňového podvodu vo výške takmer 29 miliónov eur. Voči obvinenému bolo vznesené obvinenie pre trestný čin skrátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré robil v rámci svojich spoločností, ktorých bolo niekoľko desiatok, s fiktívnym tovarom, na základe ktorých si uplatnil odpočet DPH v celkovej výške 866 miliónov korún (29,4 milióna eur). Celkovo pritom štát tomuto podnikateľovi v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32,7 milióna eur).



11. marca 2011 - Najvyšší súd SR rozhodol tak, že Mikuláš V. zostane napriek ponúknutej kaucii vo výške 50.000 eur naďalej za mrežami. Senát NS neprijal písomný sľub obvineného a ani jeho peňažnú záruku - kauciu vo výške 50.000 eur. Zamietol tak sťažnosť obvineného podnikateľa voči vzatiu do väzby. NS zároveň zamietol aj sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP) SR voči dôvodom väzby. Obvinený tak zostal naďalej vo väzbe.



26. júla 2011 - Obvinený podal sťažnosť na NS SR proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu - pracovisko Banská Bystrica, ktorý zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby.



1. augusta 2011 - Sťažnosť podnikateľa Mikuláša V. bola doručená na Najvyšší súd SR.



11. augusta 2011 - Podnikateľ Mikuláš V. zostáva vo väzbe. Najvyšší súd SR zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho z väzby odmietol prepustiť.



2. marca 2012 - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil konateľa maďarských obchodných spoločností Molnára M. z trestného činu skrátenia dane a poistného, hrozí mu sedem až 12 rokov väzenia. Išlo o konateľa firiem, ktoré podľa polície figurovali v obchodnom reťazci na fiktívne obchody. Nadmerným odpočtom DPH z týchto fiktívnych obchodov prišiel slovenský štátny rozpočet o desiatky miliónov eur. Polícia tvrdila, že od mája 2009 do januára 2010 Mikuláš V. a Molnár M. vytvorili zo svojich firiem obchodný reťazec a obchodovali s takmer 28 miliónmi "euroočiek" v hodnote 106 miliónov eur. Údajne ich na základe viac ako 20 fiktívnych faktúr Mikuláš V. dodával Molnárovi M., o čom existujú aj dodacie listy a doklady o preprave. Tovar vraj nebol nikdy dodaný a Mikuláš V. v daňovom priznaní uplatnil nadmerný odpočet DPH, čím poškodil štátny rozpočet o 19 miliónov eur. Obvinený maďarský podnikateľ bol v tom období pre inú trestnú činnosť vo väzbe v Maďarsku. Slovenská polícia požiadala o jeho vydanie na trestné stíhanie na Slovensko. Mikulášovi V. policajti rozšírili obvinenie už tri razy. Čelí tiež obvineniu zo skrátenia dane a neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie DPH v celkovej výške viac ako 57 miliónov eur.



17. júla 2012 - Sudca Špecializovaného trestného súdu na pracovisku v Banskej Bystrici pre prípravné konanie prepustil obvineného z väzby. Mikuláš V. však zatiaľ vo väzbe zostáva, prokurátor totiž voči rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej dnes rozhodol Najvyšší súd SR.