Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

L. Bukovszky: Menšiny očakávajú od hlavy štátu proaktivitu

Na archívnej snímke splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Foto: TASR - Dano Veselský

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny Bukovszky je otvorený myšlienke pravidelných konzultácií medzi jeho úradom a prezidentkou.

Bratislava 15. júna (TASR) – Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky očakáva, že zmena na prezidentskom poste bude znamenať i väčšiu a trvalú proaktivitu v prípade záujmu o problematiku národnostných menšín. "Aj od morálnej podpory zo strany najvyššej autority krajiny bude záležať, či sa menšiny budú na Slovensku cítiť doma,“ upozornil Bukovszky.



Pripomenul, že podobne ako v ostatných oblastiach, aj v prípade uplatňovania práv národnostných menšín by sa mal prezident otvorene vyjadrovať k pozitívnym i negatívnym tendenciám v spoločnosti. Za prioritné témy, ktoré by sa mali v tomto kontexte objavovať v diskurze novej prezidentky, patrí podľa Bukovszkeho čo najširšia aplikácia jazykových práv, zdôraznenie dôležitosti národnostného školstva, efektívna podpora kultúry národnostných menšín a participácia. "Bohužiaľ, za ostatné roky spoločnosť nedostala od hlavy štátu relevantné stanovisko k týmto témam,“ pripomenul splnomocnenec. Zároveň ocenil, že prvé vyjadrenia i rozhodnutia novej prezidentky naznačujú zmenu.

Bukovszky je otvorený myšlienke pravidelných konzultácií medzi jeho úradom a prezidentkou. "Uvítal by som napríklad i to, ak by sa zástupca prezidentskej kancelárie, resp. člen jej odborného tímu pre menšinové otázky, ako prizvaný člen pravidelne zúčastňoval na zasadnutiach Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny a mohol čerpať informácie z prvej ruky,“ dodal Bukovszky.

V sobotu inaugurovaná prezidentka SR Zuzana Čaputová už pred nástupom do funkcie oznámila sformovanie expertného poradného výboru, zloženého zo zástupcov národnostných menšín, resp. odborníkov, ktorí sa touto témou zaoberajú. Prostredníctvom pravidelných konzultácií chce dosiahnuť intenzívnejší dialóg a spoluprácu s národnostnými menšinami.