Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Med sa cez jeseň konzumuje častejšie, v horúcom čaji účinky nestráca

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Najčastejšie mýty o mede prezradil bývalý včelár Milan Špaček.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Po mede počas jesene siahajú chorí oveľa častejšie než počas letných mesiacov. V horúcom čaji by svoje účinky stratiť nemal. Najčastejšie mýty o mede prezradil bývalý včelár Milan Špaček.

"Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 až 90 stupňov Celzia. Keď sa doň ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje," vysvetlil Špaček.

Podľa jeho slov je kryštalizácia prirodzenou vlastnosťou medu a dôkazom toho, že je kvalitný a manipulovalo sa s ním šetrne. "Kedy príde ku kryštalizácii medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje," priblížil. Pokiaľ med skryštalizuje, je možné ho zahriať do 45 stupňov Celzia alebo si ho napastovať. Vďaka tejto metóde si ho konzument dokáže jednoduchšie naberať.

Medu neprospieva svetlo a vysoké teploty, preto by sa mal skladovať v tme a suchu pri teplote do 25 stupňov Celzia. Ideálna je podľa Špačeka špajza alebo chladnička. Med pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, ale aj pachy, preto odporúča dbať aj na to, aby bol správne uzatvorený.

Dlhá trvanlivosť medu je podľa včelára spôsobená "vysokým obsahom jednoduchých cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi účinkami". "Pokiaľ med nie je kvalitný a má v sebe vysoký podiel vody, môže začať kvasiť. Z tohto dôvodu odporúčam len kvalitné medy, ktoré prešli prísnou kontrolou zloženia," upozornil.