Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Matovič označil Kaníka za romobijca, ten ho prirovnal k Mečiarovi

Poslanci vľavo Igor Matovič (OĽano) a vpravo Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec SDKÚ-DS zároveň Matovičovi pripomenul, že rómsku problematiku sa snažil rôznymi návrhmi riešiť aj v minulosti, Matovič ich však nie vždy podporil.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Rómovia dnes v parlamente rozhádali opozičných poslancov Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) a Igora Matoviča (OĽaNO).

Matovič s Kaníkom sa dohadovali, kto sa ako veľmi snaží rómsky problém riešiť. Líder obyčajných kritizoval súčasný stav, za ktorý je podľa neho zodpovedná aj SDKÚ-DS, Kaníka označil za romobijca. Poslanec SDKÚ-DS mu pripomenul, že prichádzal s návrhmi skôr, ako bola rómska reforma obyčajných vôbec vo hviezdach a lídra OĽaNO prirovnal k Vladimírovi Mečiarovi (ĽS-HZDS).

"To čo má byť? Teraz sa budeme dohadovať o tom, čo bolo skôr? Sliepka alebo vajce? Toto je úbohé, toto je cynické. Na nešťastí ľudí si tuto máme vytĺkať nejaký politický kapitál?" obrátil sa na Matoviča Kaník. Lídrovi obyčajných vyčítal aj to, že sa správa ako rečník, ktorý si vymyslí nepravdivé tvrdenie, prilepí ho niekomu na čelo a potom vlastnými argumentmi poráža tvrdenie, ktoré si sám vymyslel.

"Toto je metóda, ktorú perfektne ovládal Vladimír Mečiar, dnes ju ovláda tiež jeden populárny politik a vidím, že Igor Matovič je v tomto tiež skvelý," povedal v pléne Kaník.

Poslanec SDKÚ-DS zároveň Matovičovi pripomenul, že rómsku problematiku sa snažil rôznymi návrhmi riešiť aj v minulosti, Matovič ich však nie vždy podporil. Kaník sa nazdáva, že Matovič sa v súčasnosti snaží z témy vytĺkať politický kapitál. Nepozdáva sa mu ani to, že líder obyčajných sa správa, akoby len jeho riešenia boli správne a ako keby problém poznal dokonale. Na to však podľa Kaníka nestačí prejsť cez leto karavanom cez osady.

Rovnako sa Kaníkovi nepozdáva, že sa Matovič v minulosti nebil za riešenie rómskej problematiky, ale dnes, keď jeho poslancovi Petrovi Pollákovi patrí post splnomocnenca vlády pre rómske komunity, objavil tento problém. "Dnes je zrazu na svete rómska agenda," vyhlásil Kaník na adresu Matovičovho správania sa. Zdôraznil tiež, že nie je dobré monopolizovať túto tému.

"Ja som tento návrh predložil ešte v minulom období, keď ešte rómska reforma ani nebola vo hviezdach. To ho mám teraz roztrhať len preto, že je tu nový splnomocnenec a niekto sa tu snaží monopolizovať tému?" spýtal sa Matoviča Kaník v rozprave k novele zákona o službách zamestnanosti. Právna norma má priniesť zmeny v systéme aktivačných príspevkov. Poslanci SDKÚ-DS ňou zároveň navrhujú zrušiť príspevok za plnenie povinnej školskej dochádzky.

Kaníka rozčúlilo aj to, že ho Matovič označil za romobijca. "Niekedy mi tak pripadáš," povedal Matovič Kaníkovi. "Veľmi si vyprosujem, aby si ma označoval za romobijca. Ja, ktorý z hĺbky svojej duše nenávidím rasizmus, ja ktorý zamestnávam ľudí, ktorí patria k rómskemu etniku, a veľmi rád, si vyprosujem takéto urážky. Keď si chceš brúsiť ostrohy, tak na niekom inom," odkázal Kaník Matovičovi. Líder obyčajných mu povedal, že ak ho to uráža, tak sa mu ospravedlňuje.