Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Valné zhromaždenie Matice slovenskej volí vedenie na ďalšie štyri roky

Prvýkrát v novodobej histórii Matice slovenskej (MS) zvolí jej Valné zhromaždenie predsedu, členov výboru a dozorného výboru na štvorročné obdobie, keďže doterajší mandát predsedu a vedenia MS bol trojročný. Valné zhromaždenie MS sa uskutoční v piatok 18. a v sobotu 19. októbra 2013 v Aule Magna Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. Za predsedu najstaršej národnej kultúrnej inštitúcie kandidujú podľa tajomníka MS pre kultúrno-osvetovú, umeleckú a záujmovú činnosť Petra Cabadaja súčasný predseda MS Marián Tkáč, Igor Kovačovič a Roman Michelko. Na snímke delegáti počas Valného zhromaždenia Matice slovenskej v Martine 18. októbra 2013. Foto: TASR/AP

Výsledky tajného hlasovania by mali oznámiť v sobotu ráno o 9.00 h.

Martin 18. októbra (TASR) – Rokovanie dnešného valného zhromaždenia Matice slovenskej (MS) s hlavnými bodmi programu zvoliť vedenie na ďalšie štvorročné obdobie a vytýčiť smerovanie činnosti pokračovalo po oficiálnom úvode búrlivou neverejnou diskusiou. Výsledky tajného hlasovania by mali oznámiť v sobotu ráno o 9.00 h.

„Zišlo sa nás tu viac ako päťsto, čo svedčí o tom, že korene matice sú čoraz hlbšie a prináša úrodu. Každé valné zhromaždenie je dôležitým medzníkom najstaršej slovenskej kultúrnej ustanovizne. Toto by nás malo posunúť ďalej na ceste k priehľadnému a efektívnemu plneniu jej poslania,“ uviedol terajší predseda MS Marián Tkáč.

Pripomenul, že chce pokračovať vo zväčšovaní členskej základne, najmä prílive mladých matičiarov. „Aby sme boli tým, čím máme byť, jednotou milovníkov slovenského národa v záujme jeho kultúry, vzdelania a dobrobytu. Nie všetci máme rovnaké názory na všetko. Je to demokratické, len žiaľbohu, niekedy za tými inými názormi nie sú vždy najčestnejšie úmysly. Musím to povedať tak, ako to cítim, za všetkým sú peniaze,“ skonštatoval Tkáč.

Na kritické hlasy poukazujúce na jeho autokratické spôsoby riadenia reagoval, že ako štatutár musel viackrát zaujať rozhodné stanovisko. „Navyše, ak zo strany doterajšieho výboru som mal neustále vrážanie veľkých balvanov pod nohy. Aj ja som človek omylný, som pripravený otvorene o tom hovoriť, ale boli aj faktory stojace mimo mňa, ktoré mi neumožnili splniť všetko, čo som chcel,“ zdôraznil.

„Keď som prišiel do funkcie, zistil som katastrofu, že finančná časť národného pokladu je nenávratne preč. Keď som začal pátrať, kde je a ako sa k nej dostať, získal som množstvo nepriateľov, všetkých tých, ktorí s tým mali čo dočinenia. 26 miliónov korún sa len tak ľahko nevyparí. Vypátrať to považujem za čestné a seriózne. Národ zveril matici starosť o národný poklad a keď sa moji predchodcovia starali tak, ako sa starali, mali by niesť zodpovednosť,“ dodal Tkáč.