Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Staronovým predsedom Matice slovenskej je Marián Tkáč

Marián Tkáč Foto: TASR/Štefan Puškáš

V piatkových tajných voľbách odovzdalo Tkáčovi svoj hlas 254 delegátov (56,95 percenta) valného zhromaždenia

Martin 19. októbra (TASR) – Predsedom Matice slovenskej zostáva aj na ďalšie štvorročné volebné obdobie úradujúci šéf národnej ustanovizne Marián Tkáč. Rozhodlo o tom v piatkovom (18.10.) hlasovaní viac ako 500 delegátov valného zhromaždenia v Martine.

Ako dnes informoval predseda volebnej komisie Daniel Borcovan, v piatkových tajných voľbách odovzdalo Tkáčovi svoj hlas 254 delegátov (56,95 percenta) valného zhromaždenia, za Igora Kovačoviča hlasovalo 143 delegátov a tretí kandidát na predsedu, Roman Michelko, dostal 43 hlasov. Vo voľbách predsedu odovzdali delegáti 440 platných hlasovacích lístkov.

"Do výboru Matice slovenskej bolo zvolených 38 kandidátov, za predsedu dozorného výboru zvolili delegáti Štefana Martinkoviča a ďalších päť členov dozorného výboru," priblížil Borcovan.

"Odpadol mi kameň zo srdca, lebo som sa bál, či sa tento národ pod vplyvom peňazí nepokazí. Ale ukázalo sa, že sa nepokazil a tento ľud je múdry. Útoky, ktoré som znášal v posledných týždňoch, neboli o ničom inom, iba o zachránení si vlastnej kože tých ľudí, ktorí majú niečo za nechtami a ktorí boli v čase, keď národ prichádzal o svoj poklad, tam, kde nemali byť. Som spokojný - i keď viem, že ma čaká ťažká práca," skonštatoval staronový predseda s tým, že podal trestné oznámenie na prokuratúru na zločineckú skupinu.

"Nejde mi o to, aby bol niekto vo väzení, alebo aby trpel, ale určite ide celému národu o to, aby pravda okolo takej vznešenej veci, ako je národný poklad, vyšla najavo," zdôraznil Tkáč.

Ako dodal, všetkým, ktorí boli proti nemu, ale neporušili určitú hranicu, chce ponúknuť pokojnú spoluprácu; z Matice slovenskej nikoho neodpisuje.

"Pnutie sa zrejme zjemní, zmenší, na výbore zrejme nebudem čeliť tým nekonečným hlúpym útokom ako doteraz," uzavrel Tkáč s tým, že ešte v tomto volebnom období by chcel presadiť zníženie počtu členov výboru na 24.

Jeden z porazených protikandidátov, Roman Michelko, skonštatoval, že v slušných spoločnostiach býva pravidlom, že vyzývateľ zablahoželá víťazovi.

"Ja by som to tiež rád urobil, ak by som vedel, že sa poučí zo svojich chýba a bude mať iný prístup ako v tomto volebnom období. Mal by si uvedomiť, že tretina delegátov, reprezentujúcich asi 12.000 matičiarov, ho nevolila. Hádam bude mať toľko sebareflexie, aby si uvedomil, že cesta eliminácie a likvidácie nie je tá správna," skonštatoval Michelko.