Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Matica slovenská je proti nenávisti voči národne orientovaným občanom

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Podľa Matice slovenskej by mali byť dostatočným poučením slovenské dejiny z obdobia totalitných režimov.

Bratislava 22. marca (TASR) – Matica slovenská sa jednoznačne stavia proti šíreniu nenávisti voči národne orientovaným Slovákom a Slovenkám na internete. Reaguje tak na výzvy niektorých ľudí, medzi inými aj mladých, na ich povolebné fyzické útoky. Internetovými výzvami je znepokojená.

"To je v slobodnej, demokratickej spoločnosti neakceptovateľné a Matica slovenská má prirodzenú povinnosť vyzvať verejnosť na upokojenie vášní," uviedla jej hovorkyňa Veronika Matušková. Podľa Matice slovenskej by mali byť "dostatočným" poučením slovenské dejiny z obdobia totalitných režimov.

Pripomína tiež, že vyjadriť svoj názor má právo každý občan Slovenskej republiky, väčšina aj prostredníctvom volieb. Povzbudzuje však k slušnému a kultivovanému vyjadrovaniu svojho názoru cez občiansko-demokratické práva, akým je aj právo slobodne voliť.

"Uvedomujeme si súčasnú spoluzodpovednosť Matice slovenskej za šírenie národnej hrdosti, osvety, kultúry a dejín, aby sme z našich detí vychovávali dobrých a spravodlivých ľudí, ktorí sa s láskou k vlastnému národu a vlasti postavia za Slovensko," poznamenala Matušková.

Matica slovenská sa nechala tiež počuť, že jej neprislúcha komentovať predvolebnú kampaň. Zdôrazňuje ale, že prezident má byť obraňujúcim hlasom všetkých Slovákov a Sloveniek, bez akéhokoľvek rozdielu. "Má srdcom i rozumom chápať ľudské hodnoty, kresťanské a národné tradície. Má to byť človek, ktorý svojou prirodzenou autoritou, životným príkladom a dlhodobými skúsenosťami dokáže byť garantom spoločenského mieru medzi ľuďmi rôzneho pôvodu, názorov a presvedčení," dodala Matušková.