Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

J. MARUŠIAK: Matovič nehanobil rasu, ale urazil židovské obete nacizmu

Juraj Marušiak Foto: internet

Podľa politológa líder OľaNO utrpenie Židov zľahčoval a banalizoval.

Bratislava 29. októbra (Teraz.sk) -Líder OĽaNO Igor Matovič svojimi vyjadreniami v parlamente nehanobil rasu, ale urazil židovské obete nacizmu. V reakcii na jeho vyjadrenia v diskusii o rokovacom poriadku, kde predseda OĽaNO-NOVA porovnával poslancov a Židov v koncentračných táboroch, to uviedol politológ Juraj Marušiak. "Je to urážka židovských obetí nacizmu. Ten pán porovnáva neporovnateľné," uviedol pre Teraz.sk.

Matovič v parlamente povedal: "Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedia, že zahrajú si futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že ale my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku ten bude rozhodcom... Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku." Podľa politológa to pripomína primitívne protižidovské vtipy. Napriek tomu si nemyslí, že by sa mala legislatíva zmeniť tak, aby bolo možné podobné výroky poslancov trestne stíhať. Na otázku, či by sa na výroky tohto typu v parlamente už nemala vzťahovať imunita poslancov, Juraj Marušiak reagoval: "Neviem si predstaviť trestné stíhanie hlúposti."

Protestuje Danko


Na Matovičove výroky upozornil predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý na neho, ako aj na výroky poslancov ĽSNS ohľadne židovského národa, podáva podnet na mandátový a imunitný výbor. Danko zároveň avizoval, že pre niektoré výroky sa obráti aj na generálnu prokuratúru.


V tejto súvislosti podáva líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič na predsedu Národnej rady SR Andreja Danka trestné oznámenie za spáchanie trestného činu krivého obvinenia. Dopustiť sa ho mal podľa Matoviča tým, že ho obvinil z hanobenia národa a rasy v pléne, hoci k tomu nedošlo. Matovič tvrdí, že jeho výroky sú "klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie".

Podľa Marušiaka Matovič síce "rasu nehanobil, ale určite utrpenie Židov zľahčoval a banalizoval."


Židovské náboženské obce Matovičov výrok odsúdili


Matovičov výrok odsúdil Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO). Podľa predsedu zväzu Igora Rintela politik zľahčil holokaust.

"Igor Matovič si zrejme neuvedomuje, že Židom išlo o život. Futbal bolo to posledné, čo by si v koncentračnom tábore priali robiť. Takto zľahčovať holokaust je nielen neslušné, nemorálne, ale aj hlúpe," reagoval predseda ÚZ ŽNO na slová lídra OĽaNO-NOVA. Pripomenul, že Slovensko v tomto období stratilo 70.000 spoluobčanov len preto, že sa narodili ako Židia.

Ostro sa vyjadrujú aj politici


Slovenská republika stojí na hodnotách SNP a je to krajina, ktorá plne rešpektuje udalosti, ku ktorým došlo počas druhej svetovej vojny. Vyhlásil to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že popieranie a znevažovanie holokaustu je neprijateľné.

"Ako premiér ostro protestujem proti vyjadreniam niektorých opozičných politikov v NR SR, lebo hrubo urazili obete holokaustu. Nemôžem akceptovať toto grobianstvo a hulvátstvo, aby si niekto z takýchto udalostí robil žarty a štandardný politický súboj prirovnával k holokaustu," povedal premiér.


Výroky podnecujúce nenávisť a neznášanlivosť voči konkrétnej skupine ľudí odsudzuje aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. "Výroky poslancov jednej opozičnej strany, podnecujúce nenávisť a neznášanlivosť voči konkrétnej skupine ľudí, či zneužitie najväčšej tragédie 20. storočia na porovnanie neporovnateľného nemajú mať podľa nás miesto v krajine rešpektujúcej základné ľudské práva a slobody," vyhlásil Bugár.

Koaliční politici uvažujú o obmedzení imunity na takéto výroky


Šéf parlamentu avizoval aj možnú zmenu Ústavy SR, ktorou by chcel s koaličnými partnermi obmedziť imunitu na výroky poslancov v pléne týkajúce sa hanobenia národa a rasy. "Za prejavy by poslanci nemali byť stíhaní. Ale je na mieste riešiť prejavy, ktoré hanobia národy a rasu," doplnil Danko.

Podľa Fica Smer-SD nebude mať žiaden problém podporiť iniciatívy, ktoré by takéto konanie postihovali. "Je správne, aby z imunity poslanca existovala v takomto prípade určitá výnimka," myslí si.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák podporuje prijatie takých legislatívnych zmien, ktoré by postihovali prejavy národnostnej, náboženskej či etnickej neznášanlivosti, extrémizmu, antisemitizmu alebo rasizmu aj na pôde Národnej rady (NR) SR.

"Znevažujúce nálepkovanie či hanobenie akejkoľvek skupiny na základe jej rasy, etnickej príslušnosti či ideového presvedčenia je neprijateľné a nemôže byť tolerované kdekoľvek vo vyspelej demokratickej spoločnosti a tým viac na pôde zákonodarného zboru krajiny," uviedol v stanovisku šéf slovenskej diplomacie.

Pripomenul zároveň, že základné ľudské práva prináležia podľa Charty OSN všetkým osobám bez ohľadu na ich rasu, pohlavie, jazyk, náboženstvo, politické a iné zmýšľanie, národnostný alebo sociálny pôvod, majetok, rod alebo iné postavenie. "Toto musia rešpektovať všetci občania, vrátane ich volených zástupcov," zdôraznil Lajčák.