Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Malová: Pellegrinimu k víťazstvu pomohol naratív strachu z vojny

Na snímke ukrajinský tank 17. tankovej brigády strieľa na ruské pozície v Časiv Jare. Foto: TASR/AP

Neúspešný kandidát Ivan Korčok zase zdôrazňoval potrebu reprezentácie voličov, ktorí nepodporujú súčasnú vládnu koalíciu, skonštatovala politologička z Univerzity Komenského.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. apríla (TASR) - Novozvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu pomohol naratív strachu z vojny a mobilizácia voličov. Neúspešný kandidát Ivan Korčok zase zdôrazňoval potrebu reprezentácie voličov, ktorí nepodporujú súčasnú vládnu koalíciu. Pre TASR to skonštatovala politologička z Univerzity Komenského Darina Malová. Smutným výsledok predvolebnej kampane je podľa nej ešte väčšie rozdelenie dvoch typov občanov Slovenska, a tým aj celej krajiny.

"Keď sa človek opýta priemerného voliča, aké hodnoty bude voliť, povie pokoj, poriadok, prípadne prosperitu. To je presne slovník, ktorý používa Peter Pellegrini," usúdila politologička. Zmobilizovať sa mu podľa nej podarilo široké spektrum občanov SR vrátane voličov Štefana Harabina, maďarskej komunity a tiež ľudí, ktorí v prvom kole prezidentských volieb nevolili. Takisto voličov z vidieka. Poukázala na "konflikt" medzi vidiekom a mestom, či Bratislavou proti zvyšku Slovenska. Na základe takéto "konfliktu" podľa nej po prvom kole Pellegrini začal mobilizačnú kampaň, a tak oslovil aj ďalšie skupiny voličov, ktoré ho napokon prišli voliť.

Poznamenala, že občanov mobilizoval tiež Korčok a tiež sa mu podarilo získať väčší počet voličov v porovnaní s prvým kolom. Problémom podľa nej bolo, že nemal už kde "siahnuť" pri neúspešných kandidátoch, pretože voliči Harabina by ho určite nevolili. Zhodnotila, že nemal ani príliš veľkú podporu na vidieku. "Smola Ivana Korčoka spočíva v tom, že máme málo veľkých miest a málo voličov, ktorí sú moderní, rozhľadení a žijú mestským liberálnejším štýlom," dodala Malová.