Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. MADEJ: V justícii je stále čo zlepšovať

Róbert Madej Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa Správy o globálnej konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra z roku 2012 je Slovensko v oblasti vymožiteľnosti práva na 140. mieste zo 144 hodnotených krajín.

Bratislava 9. marca (TASR) - Nedá sa povedať, že v justícii je všetko v poriadku. Od roku 2006, keď sa Robert Fico po prvý raz ujal vlády, sa urobilo veľa dobrého, ale prišlo aj k mnohým chybám. V diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy to povedal poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Róbert Madej.

"Stále je čo zlepšovať," povedal Madej s tým, že ľudia v justícii "robia veľa". Nezávislý poslanec Radoslav Procházka si myslí, že vláda sa spolieha na to, že ľudia dnes majú iné starosti, ako trápiť sa tým, že v štáte nefunguje základná spravodlivosť a rovnosť pred zákonom. "Každého dnes zaujíma, či bude mať robotu a či za ňu dostane primeranú odmenu," povedal. Podľa neho ale tieto veci spolu súvisia, pretože ľudia potrebujú veriť, že niesť bremeno má zmysel. Procházka dodal, že predstavitelia partnerských štátov sa zhodli v tom, že problém slovenskej justície spočíva v totálnej nepredvídateľnosti a nespoľahlivosti. "Investori sa sem boja prísť nie kvôli daňovej sadzbe, ale kvôli obave, že ich tu niekto ogabe a miestny právny systém s tým nič nedokáže urobiť," povedal.


Nedôvera voči slovenskej justícii


Podľa Správy o globálnej konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra z roku 2012 je Slovensko v oblasti vymožiteľnosti práva na 140. mieste zo 144 hodnotených krajín. Podľa prieskumu Eurobarometra je nedôvera v slovenskú justíciu 67-percentná a dôvera len 29-percentná. Madej povedal, že prieskum je z jari 2012, teda z obdobia, kedy končila predchádzajúca vláda. Za nelichotivé výsledky podľa neho môže politizácia justície za ministrovania Lucie Žitňanskej z SDKÚ-DS. Procházka reagoval, že situácia je zlá 20 rokov a že hlavným problémom súčasnej vlády je nízka odbornosť a nízka kompetentnosť. "Vláda nad touto krajinou stráca kontrolu a stráca ju preto, že nerozumie jej súčasným potrebám," vyhlásil Procházka.

Témou diskusie bola aj kauza Bonanno. Politici mali odpovedať, či by sa vláda nemala vyjadriť k tomu, či je v poriadku, ak si ľudia, medzi mini aj sudcovia, ktorí boli na medializovanom večierku, pýtajú odškodné od médií takmer milión eur. Podľa Madeja je právom každého občana podať na súd žalobu, ak si myslí, že boli porušené jeho práva. "Môžete žalovať aj sto miliónov eur, ale to, čo vám priklepne súd, je niečo úplne iné," povedal Madej. Procházka si myslí, že nie je v poriadku, že sa k tejto téme minister spravodlivosti Tomáš Borec nevyjadril.

Téma posilňovania právomocí prezidenta SR podľa Madeja nie je aktuálna


Bratislava 9. marca (TASR) - Téma posilňovania právomocí prezidenta Slovenskej republiky nie je v tomto čase aktuálna. V diskusnej relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko to povedal poslanec Národnej rady za Smer-SD Róbert Madej.

"Z hľadiska kompetencií a možno teórie štátu sú tie kompetencie trošku menšie, ako by ste predpokladali u prezidenta, ktorý je priamo volený občanmi. Pokiaľ ale chceme, aby Slovenská republika zostala parlamentnou demokraciou, je takéto rozloženie kompetencií medzi prezidentom a vládou podľa môjho názoru dostatočné," povedal Madej.

Ani nezávislý poslanec parlamentu Radoslav Procházka si nemyslí, že by prezident potreboval posilniť kompetencie. "Napriek tomu, že rozsah a štruktúra tých kompetencií nezodpovedá v úplnom rozsahu povahe a sile jeho mandátu," poznamenal Procházka. Každá funkcia je podľa neho naplnená obsahom podľa toho, kto ju vykonáva a súčasné kompetencie môže prezident využiť na to, čo Slovensko potrebuje.