Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Maďarsko a Slovensko by sa nemali provokovať, myslí si Solymos

László Solymos z Mostu-Híd Foto: TASR/Michal Svítok

Myslí si to predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd László Solymos. "Lebo občania pociťujú napätie a toho by sme sa mali vyvarovať," skonštatoval.

Bratislava 30. júna (TASR) - Maďarsko a Slovensko by sa nemali navzájom provokovať. Myslí si to predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd László Solymos. "Lebo občania pociťujú napätie a toho by sme sa mali vyvarovať. Preto sme kritizovali, že sa komárňanské rokovanie konalo neohlásene. Zbytočne sa tu vytvára napätie," vysvetlil.

Solymos nevidí problém v tom, keď chcú zástupcovia maďarského parlamentu prísť na Slovensko a porozprávať sa s predstaviteľmi maďarskej menšiny. Stretnutie však musí byť zrealizované tak, aby nevyvolávalo napätie. Táto podmienka v prípade komárňanského rokovania výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť (27.6.) splnená nebola.

"Bolo by slušné, keby bolo rokovanie ohlásené. Keď ide niekto na návštevu, mal by to ohlásiť. Tým, ako to urobili na Slovensku, jednoznačne polarizujú tunajšiu maďarskú komunitu," povedal pre TASR. Dodal, že ak má maďarská strana úprimnú snahu oboznámiť sa s problémami slovenských Maďarov, mala by vypočuť všetky názory. Predstavitelia Mostu-Híd na rokovanie pozvaní neboli.

V súvislosti s vyjadrením, že maďarská strana sa snaží pomôcť slovenským Maďarom, Solymos zdôraznil, že ak svojimi krokmi túto menšinu rozdeľuje, tak to pomoc nie je. Šéf klubu bugárovcov sa nazdáva, že maďarská strana vnáša do spoločnosti určité napätie. Nemyslí si, že slovenskú stranu provokuje úmyselne.

Na otázku, prečo predstavitelia Maďarska používajú v súvislosti so Slovenskom slovo Felvidék, hoci vedia, že Slováci sú na to citliví, povedal, že Maďari majú toto slovo zaužívané a asi preto ho používajú. "Spýtať sa však treba ich," uviedol s tým, že Most-Híd toto slovo nepoužíva. "My hovoríme o Maďaroch žijúcich na Slovensku," zdôraznil.