Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru

Minister kultúry Marek Maďarič Foto: TASR/Michal Svítok

Ako na mimoriadnom rokovaní mediálneho výboru vysvetlil šéf rezortu kultúry M. Maďarič, na ministerstve sa nenachádzala ani len fotokópia, ktorá by preukazovala doručenie predmetnej výpovede.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Ministerstvo kultúry SR dnes podalo na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie z odcudzenia doručenky z výpovede, ktorú exminister Daniel Krajcer (SaS) zaslal v roku 2010 konzorciu digitalizačných firiem Tender Media Group (TMG). Pre TASR to potvrdil hovorca rezortu Jozef Bednár.

Ako na štvrtkovom (4.4.) mimoriadnom rokovaní mediálneho výboru vysvetlil šéf rezortu kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), na ministerstve sa nenachádzala ani len fotokópia, ktorá by preukazovala doručenie predmetnej výpovede. K tejto fotokópii sa MK dostalo až prostredníctvom médií, ktorým ju poskytol Krajcer. "Aj vzhľadom na to, že sa vyjadril, že takéto veci na ministerstve musia existovať, podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý odcudzil originál tejto doručenky," ozrejmil dôvod trestného oznámenia Maďarič.

S TMG podpísal Maďarič v roku 2010 základnú zmluvu na externú digitalizáciu národného kultúrneho dedičstva. Nový šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS), ktorý na post ministra nastúpil po parlamentných voľbách v roku 2010, ju krátko nato vypovedal. V roku 2012 sa stal ministrom kultúry opäť Maďarič. Po tom, ako mu TMG pohrozilo žalobou týkajúcou sa neplatnosti Krajcerovej výpovede, sa rozhodol spor urovnať a uznať platnosť pôvodnej zmluvy s TMG.

Konzorcium totiž poukazovalo na to, že výpoveď zo zmluvy nikdy nebola doručená štatutárovi TMG ako lídrovi konzorcia. O tom, že sa Krajcer rozhodol zmluvu vypovedať, sa členovia konzorcia mali dozvedieť z médií. Podľa nich upozornili MK, že výpoveď nemajú, avšak ako dodali, rezort za bývalého vedenia neurobil žiadne kroky pre jej opätovné doručenie.