Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Maďarič: Rezort podáva trestné oznámenie kvôli odcudzeniu doručenky

Minister kultúry Marek Maďarič počas zasadnutia Výboru NR SR pre kultúru a médiá, na ktorom sa preberala digitalizácia kultúrneho dedičstva 4. apríla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Keď rezort argumentoval, že doručenku k dispozícii nemá, Krajcer dal médiám k nahliadnutiu jej notársky overenú kópiu.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Ministerstvo kultúry podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa kvôli podozreniu z odcudzenia doručenky z výpovede, ktorú exminister Daniel Krajcer (SaS) zaslal v roku 2010 lídrovi konzorcia digitalizačných firiem, Tender Media Group (TMG). Po dnešnom rokovaní mediálneho výboru parlamentu to vyhlásil minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

"Na Ministerstve kultúry (MK) SR sa nenachádzala ani len fotokópia, ktorá by preukazovala doručenie výpovede, ktorú urobil pán Krajcer," vysvetlil Maďarič. "K tejto fotokópii sme sa dostali až prostredníctvom médií, ktorým ju poskytol pán poslanec Krajcer. Aj vzhľadom na to, že sa vyjadril, že takéto veci na ministerstve musia existovať, podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý odcudzil originál tejto doručenky," vyhlásil šéf rezortu kultúry.

Keď MK SR argumentovalo, že doručenku k dispozícii nemá, Krajcer dal médiám k nahliadnutiu jej notársky overenú kópiu. "Možno aj on sám vlastní originál. Aj vám predložil fotokópiu notárskeho overenia a je tam dátum február 2013. Predpokladám, že niekto musel s originálom vo februári 2013, teda už za môjho pôsobenia, prísť do nejakej notárskej kancelárie a tam ju dať overiť. A určite to nebolo ministerstvo, alebo ja," podčiarkol Maďarič.

"Ja som získal pôvodnú kópiu, ktorú som mal urobenú ja. Potom sa mi dostala do rúk notársky overená, ktorú si mala dať notársky overiť moja bývalá vedúca služobného úradu," reagoval po rokovaní výboru Krajcer. "Je to úplne detinské. Ministerstvo spolu s TMG postavilo svoju argumentáciu na tom, že nevedia nájsť výpoveď. Na základe čoho robili právne analýzy, keď nemali výpoveď? Tvrdili, že nemajú doručenku. Tak som im ju ukázal. Pán Kišš z TMG včera na tlačovej konferencii tvrdil, že im to nedoručili. Tak som ukázal vyjadrenie medzinárodnej spoločnosti DHL, že výpoveď bola doručená do sídla TMG," dodal Krajcer. Na námietky TMG, že výpoveď neprebral štatutár, ani zamestnanec, ani iná poverená osoba Krajcer zdôraznil, že nešlo o súdnu obsielku, ktorá musí byť doručená do vlastných rúk, ale o zásielku určenú na doručenie spoločnosti.

"Naďalej hovoríme o tom, že je tu veľký škandál a celkové ohrozenie projektu digitalizácie kultúrneho dedičstva a to nie len tým, v akom je omeškaní, ale aj týmto škandalóznym uvedením do platnosti právoplatne vypovedanej zmluvy so súkromným konzorciom," podčiarkol Krajcer s tým, že sa jedná o najväčší kultúrny projekt, aký kedy na Slovensku a bol a možno aj najväčší, aký kedy bude.



Návrh pripravili už dávnejšie

Dodal, že opoziční členovia výboru už dávnejšie pripravili návrh trestného oznámenia pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. "Chceme preskúmať, prečo MK nezohľadňovalo existenciu týchto dokladov, ktoré očividne existujú, veď ja som ich kópie ukázal, a na základe toho uzavrelo dohodu so súkromným konzorciom," povedal Krajcer.

Ako pre TASR uviedol poslanec OĽaNO Jozef Viskupič, opoziční členovia výboru sa po jeho rokovaní stretli a spoločne podpísali návrh trestného oznámenia. "Podpísali sme to všetci. Na generálnu prokuratúru to v pondelok (8.4.) odnesiem ja s Danielom Krajcerom," vysvetlil.



TMG pohrozila žalobou

Minister kultúry Marek Maďarič (vľavo) počas zasadnutia Výboru NR SR pre kultúru a médiá, na ktorom sa preberala digitalizácia kultúrneho dedičstva 4. apríla 2013 v Bratislave. Na snímke vpravo exminister kultúry a poslanec NR SR za SaS Daniel Krajcer.
Foto: TASR/Michal Svítok
Maďarič na dnešnom rokovaní výboru zdôraznil, že na začiatku volebného obdobia sám automaticky považoval zmluvu za vypovedanú a v tomto zmysle aj postupoval. Až keď začal pripravovať nové verejné obstarávania, konfrontovalo ho TMG so svojou právnou analýzou, podľa ktorej zmluva právoplatne vypovedaná nebola.

TMG pohrozila žalobou a žiadosťou o predbežné opatrenie súdu, ktoré by digitalizáciu pozastavilo až do definitívneho rozhodnutia. Maďarič dodal, že si nechal vypracovať dva právne posudky, z ktorých vyplynulo vážne riziko, že by MK spor na súde prehralo.

"Kauza je neplatne vypovedaná zmluva. Vzhľadom na to čelilo MK SR možnému súdnemu sporu, žalobe, finančnej ujme. Posudky hovoria o tom, že by sme neboli schopní preukázať vypovedanie zmluvy. To znamená, že bolo výhodnejšie urobiť dohodu o urovnaní," reaguje Maďarič.

Už na rokovaní výboru uviedol, že nemá problém s tým, aby na MK SR prišiel poslanecký prieskum s cieľom oboznámiť sa s právnymi stanoviskami ohľadom neplatnosti vypovedania zmluvy s TMG. Výbor napokon poslanecký prieskum, plánovaný v apríli 2013, odsúhlasil.

Základnú zmluvu na externú digitalizáciu národného kultúrneho dedičstva podpísal s konzorciom v roku 2010 za rezort kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Nový šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS), ktorý na post ministra nastúpil po parlamentných voľbách v roku 2010, ju krátko nato vypovedal, platnosť výpovede však TMG spochybňuje. V roku 2012 sa stal ministrom kultúry opäť Marek Maďarič. Po tom, ako mu TMG pohrozilo žalobou týkajúcou sa neplatnosti Krajcerovej výpovede, sa rozhodol spor urovnať a uznať platnosť pôvodnej zmluvy s TMG.