Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

M. Žilinka: Odmietam tzv. vyšetrovanie v priamom prenose

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Chápe prácu médií a snahu o maximálne informovanie verejnosti, vyzýva však zároveň na rešpektovanie toho, že prípravné trestné konanie je konanie neverejné.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. mája (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyzval v súvislosti s informovaním a komentovaním okolností atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na profesionálnu zdržanlivosť. "V záujme nezvyšovania napätia a polarizácie spoločnosti musí byť verejnosť informovaná výlučne vecne a o faktoch poskytnutých kompetentnými zodpovednými orgánmi," zdôraznil šéf prokuratúry.

Chápe prácu médií a snahu o maximálne informovanie verejnosti, vyzýva však zároveň na rešpektovanie toho, že prípravné trestné konanie je konanie neverejné. "Odmietam preto snahy o tzv. vyšetrovanie v priamom prenose," upozornil.

Poukázal na to, že najmä v počiatočnej fáze trestného konania je zverejňovanie rôznych "odborných" hodnotení a analýz bez akejkoľvek zodpovednosti či prezentovanie svedectiev a informácií o obvinenej osobe mimoriadne škodlivé, pretože môže negatívnym spôsobom ovplyvniť objasnenie a vyšetrenie veci. "Takýto postup pri informovaní verejnosti je navyše nezodpovedný, pretože dezorientuje verejnosť, ktorá čiastkové, selektívne informácie či úvahy nedokáže sama verifikovať, čo môže mať za následok nesprávny úsudok a opäť to len prispieva k rozdeľovaniu spoločnosti," dodal generálny prokurátor.

Uistil, že orgány činné v trestnom konaní urobia všetko pre náležité objasnenie veci a verejnosť sa všetky podstatné faktografické informácie o trestných konaniach dozvie vždy, len čo to stav konaní dovolí.