Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Český prezident Miloš Zeman je na Slovensku

Na snímke vpravo prezident SR Ivan Gašparovič a vľavo prezident ČR Miloš Zeman si podávajú ruky v Prijímacom salóne Prezidentského paláca v Bratislave 4. apríla 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Miloš Zeman zablahoželal Slovensku k predbehnutiu Ruska a dohnaniu USA.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Česká hlava štátu Miloš Zeman dnes na spoločnej tlačovej konferencii so svojím slovenským náprotivkom Ivanom Gašparovičom zablahoželal Slovensku k tomu, že výrazne predbehlo Rusko a dohnalo USA.

Konkrétne sa to týka podielu zahraničných investícií v ČR, kde SR dosahuje 4,7 percent. Rovnako sú na tom USA. Rusko sa pohybuje na hranici 0,8 percent. "Pevne dúfam, že tento pozitívny trend bude aj naďalej pokračovať," konštatoval po vzájomnom rokovaní. Zeman je v Bratislave na svojej prvej zahraničnej návšteve od nástupu do funkcie. Ako povedal, nezavítal sem iba z dôvodu zachovávania tradície, ale predovšetkým pre vzájomné nadštandardné vzťahy.

Pripomenul, že posledný konflikt, ktorý obe krajiny riešili, bol pred 12 rokmi a týkal sa dodelenia zostatku spoločného federálneho majetku. "Odvtedy sa na českej ani slovenskej strane neozývajú žiadne významné protestné hlasy proti tomuto rozhodnutiu," dodal.

Hoci medzi SR a ČR dlhodobo nie sú žiadne spory, obaja štátnici sa zhodli na množstve výziev vo vzájomnej spolupráci. Ide napríklad o zlepšenie dopravného prepojenia či intenzívnejšiu kooperáciu podnikov. V tejto súvislosti spomenuli nákladného dopravcu v železničnej preprave Cargo. Zeman si myslí, že spoluprácou s českým partnerom by mohol na stredoeurópskom, prípadne aj celoeurópskom trhu, vzniknúť silný a úspešný hráč.

Gašparovič poukázal na to, že za 20 rokov dokázali samostatné republiky spoločne vyriešiť problémy, ktoré vznikli na oboch stranách rieky Moravy. Apeloval na intenzívnejšiu spoluprácu, či už na medzinárodnom poli, alebo z bilaterálneho hľadiska. Prihovoril sa aj za spoločné investície v doprave, cestnej sieti či v obrane, ktoré označil za priority do budúcnosti.



Podľa Zemana SR predstihla ČR minimálne v jednej oblasti

Podľa Zemana sa Slovensku podarilo predstihnúť ČR minimálne v jednej oblasti, a to v prijatí spoločnej európskej meny. Počas rozhovorov so slovenskými partnermi sa dozvedel, že zhruba 70 percent Slovákov euro podporuje. "Je to určitá inšpirácia pre ČR," vyhlásil.

V dohľadnej budúcnosti by mali oba štáty uvažovať aj o projekte spoločnej hokejovej ligy. S Gašparovičom sa však zhodli na tom, že na futbalovú ligu ešte nie sú vytvorené dostatočné podmienky. Zeman chce rovnako oživiť svoju myšlienku rozšírenia Vyšehradskej štvorky, ktorú sa mu nepodarilo zrealizovať v čase jeho "premiérovania". Do radov V4 by podľa neho malo vstúpiť Slovinsko. "Teraz, keď som prezidentom, tak sa to možno v spolupráci s ďalšími členskými krajinami tohto regiónu podarí," poznamenal.