Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

M. Šipoš vyzdvihol odkaz 17. novembra, pripomenul aj obete totality

Na snímke koaličný poslanec Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš (OĽaNO) Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šipoš apeloval na verejnosť, aby sa z histórie poučila a pripomínala si hrdinský boj za naše základné ľudské právo, teda právo na slobodu.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Odkaz 17. novembra 1989 si musíme pripomínať neustále. Skonštatoval to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. V súvislosti s výročím Nežnej revolúcie a Dňom boja za slobodu a demokraciu tiež pripomenul obete totality. Stanovisko TASR poskytol Matúš Mandrák z mediálneho tímu OĽANO.

"Štyri stovky mužov a žien boli v rokoch 1945 až 1989 usmrtené zločineckým režimom na hraniciach Československej socialistickej republiky pri pokuse o útek za slobodou a lepším životom. Odkaz 17. novembra si musíme pripomínať neustále. Zvlášť v čase, keď v bezprostrednej blízkosti slovenských hraníc zúri vojna a sloboda tam už nie je samozrejmosťou," uviedol Šipoš. Apeloval na verejnosť, aby sa z histórie poučila a pripomínala si hrdinský boj za naše základné ľudské právo, teda právo na slobodu.

Pád komunistického totalitného režimu v Československu spustil brutálny zásah polície voči povolenej študentskej demonštrácii v Prahe. Demonštrácia a policajný zásah zo 17. novembra 1989 viedli k udalostiam známym ako Nežná revolúcia, ktorá znamenala zásadný demokratizačný obrat v Československu. Od roku 2001 si Slovensko pripomína udalosti 17. novembra štátnym sviatkom Dňom boja za slobodu a demokraciu.