Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

M. Šefčovič: SR má vďaka V. Šuchovi človeka na vysokom poste v EÚ

Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

"Ide o Generálne riaditeľstvo, ktoré zastrešuje všetky významné výskumné aktivity v rámci Európskej únie.

Brusel 30. mája (TASR) - Slovensko má oddnes ďalšieho človeka na vysokom poste v hierarchii Európskej komisie (EK). Kolégium komisárov schválilo do funkcie zástupcu riaditeľa Generálneho riaditeľstva - Spoločného výskumného centra slovenského profesora Vladimíra Šuchu.

"Ide o Generálne riaditeľstvo, ktoré zastrešuje všetky významné výskumné aktivity v rámci Európskej únie. Zahŕňa viacero inštitútov, ktoré sú roztrúsené po celej Európe," povedal v rozhovore pre TASR podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Spoločné výskumné centrum (JRC - Joint Research Center) funguje ako dôležitý poradný orgán pre tvorbu politiky na generálnych riaditeľstvách EK pre podnikanie, životné prostredie, zdravie a spotrebiteľov. Okrem toho JRC slúži ako hlavné nervové centrum výskumu na najvyššej úrovni v rámci EÚ.

Hlavným riadiacim centrom JRC je Ispra v Lombardsku na severe Talianska a pod JRC spadá celkove sedem inštitútov.

"Práve z tohto dôvodu Európska komisia hľadala niekoho s veľmi silným vedeckým pozadím, s vedeckou skúsenosťou a pán Šucha je profesorom zo Slovenska, ktorý všetky kritériá spĺňal," upozornil Šefčovič. Šucha podľa neho uspel vo veľmi náročnej konkurencii.

"Budeme mať druhého zástupcu generálneho riaditeľa ako Slovenská republika. A na veľmi významnom riaditeľstve," povedal Šefčovič. Dodal, že JRC bude rozhodovať o tom, akým spôsobom budú vedci zapojení do jedného z najväčších programov EÚ - Horizon 2020.

Pre tento program sa ráta s veľkými financiami v budúcom rozpočtovom období Únie, povedal Šefčovič. Vyjadril nádej, že vedecká komunita na Slovensku ocení, že na takejto dôležitej pozícii bude človek, ktorý dobre pozná situáciu v slovenskej vede a bude vedieť prispieť k jej rozvoju, či už dobrými radami, alebo kontaktmi a pomôže zviditeľniť slovenskú vedu v Európe.

Vyštudovaný geológ, odchádza na nový post z doterajšej funkcie riaditeľa pre vzdelávanie, viacjazyčnosť a komunikáciu na Generálnom riaditeľstve pre vzdelávanie a kultúru. Pred pôsobením v štruktúrach Európskej komisie bol na Slovensku riaditeľom Agentúry na podpor výskumu a vývoja a pôsobil na Fakulte prírodných vied Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2010 vydal knihu s názvom Aby univerzita mala dušu.

"Vzhľadom na to, že je to postup do úrovne vyššieho manažmentu Európskej komisie, pán Šucha musel absolvovať viacstupňové výberové konanie," povedal Šefčovič.