Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Šefčovič: Máme pred sebou zlomové diskusie o budúcnosti EÚ

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR organizovalo 22. februára 2018 v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu Národný konvent o EÚ pod názvom #MYSMEEÚ. Jeho cieľom bolo vytvoriť priestor pre otvorenú celospoločenskú diskusiu o Európskej únii a výhodách členstva SR v tomto integračnom zoskupení. Na podujatí sa zúčastnili poslanci NR SR, členovia diplomatického zboru, zástupcovia politických strán, miest a regiónov, akademickej obce, podnikateľskej sféry, mimovládneho sektora a širokej verejnosti. Foto: TASR - Marko Erd

Maroš Šefčovič ocenil, že Slovensko sa pridalo k iniciatíve stálej štruktúrovanej spolupráci PESCO. Taktiež varoval, že štáty budú musieť hľadať i riešenia, ako posilniť vonkajšiu hranicu.

Bratislava 22. februára (TASR) – Európska komisia sa usiluje o to, aby členské štáty v rôznych otázkach postupovali spoločne vo formáte 27 krajín. Majú pred sebou niekoľko zlomových diskusií, okrem iného je potrebné dokončiť a prehĺbiť diskusiu ohľadom eurozóny, chýba nám banková únia, diskusia o tom, ako transformovať Európsky stabilizačný mechanizmus či diskusia o obrane. Upozornil na to podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič na Národnom konvente o EÚ, ktorý sa koná vo štvrtok na Bratislavskom hrade.

Zároveň ocenil, že Slovensko sa pridalo k iniciatíve stálej štruktúrovanej spolupráci PESCO. Taktiež varoval, že štáty budú musieť hľadať i riešenia, ako posilniť vonkajšiu hranicu. Je podľa neho potrebné venovať sa návratovej politike, aby sa EÚ zamerala na tie najzraniteľnejšie skupiny.

Zdôraznil, že je dôležitý strategický zámer Slovenska byť v jadre EÚ. Priznal, že EÚ prešla síce veľmi krízovým obdobím, postupne sa však z neho dostáva. "Väčšina občanov EÚ cíti, že prínosy prevažujú nad negatívami," konštatoval, pričom upozornil aj na to, že mnohokrát je dôvera voči európskym inštitúciám väčšia ako voči národným. "Myslím si, že je potrebné sústrediť informačný tok, kde nám aj masmédiá môžu pomôcť, aby informovali o pozitívnych veciach a zároveň my musíme pracovať na tom, aby sme európske otázky vysvetľovali ľudsky a konkrétne," uzavrel.

Budúcnosť Európskej únie (EÚ), výhody členstva Slovenska v nej či európska budúcnosť našej krajiny. To sú témy, o ktorých sa hovorí na Národnom konvente o EÚ v Bratislave. Podujatie s názvom #MYSMEEÚ organizuje ministerstvo zahraničných vecí. Cieľom je zlepšiť informovanosť verejnosti o členstve SR v EÚ, jeho výhodách, ale aj o zodpovednosti členských štátov za ďalšie dianie v Únii. Rezort diplomacie verí, že môže pomôcť zvýšiť účasť na budúcich eurovoľbách.