Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Maďarič: Na rekonštrukciu SNG nikde neodpočíva 30 miliónov eur

Marek Maďarič Foto: TASR/Martin Baumann

Daniel Krajcer krátko pred svojím odchodom uviedol, že obnova galérie sa zrealizuje v niekoľkých fázach počas troch rokov a na to sa podarilo MK presadiť z rozpočtu 30 miliónov eur.

Bratislava 14. júna (TASR) – Na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG) nikde neodpočíva 30 miliónov eur, ktoré mal zabezpečiť bývalý minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). V rozhovore pre TASR to konštatoval súčasný šéf rezortu Marek Maďarič (Smer-SD). "Faktom je, že v tohtoročnom rozpočte je zhruba 10 miliónov eur na tento účel," priblížil.

Krajcer krátko pred svojím odchodom uviedol, že obnova galérie sa zrealizuje v niekoľkých fázach počas troch rokov a na to sa podarilo MK presadiť z rozpočtu 30 miliónov eur.

Ako Maďarič vysvetlil, rozpočet na nasledujúce obdobie ešte nebol schválený. "Kto vie s istotou povedať, čo je zabezpečené v rozpočte na budúci rok? Nikto," upozornil s tým, že on takisto vníma rekonštrukciu SNG ako prioritu v oblasti kultúry, ale po jej začatí musí v roku 2013 a 2014 na ňu vydobyť ďalšie prostriedky. "Určite budem trvať na tom, aby SNG bola zrealizovateľná úloha, lebo je veľkou hanbou, v akom stave je," dodal.

Minister už vydal pokyn na začatie prípravy verejného obstarávania. Výzva by mala byť vyhlásená v najbližšom čase. Predpokladá, že v ideálnom prípade by sa práce mohli spustiť ešte tento rok. Podobne, ako to bolo pri Redute, aj pri SNG by chcel rekonštrukciu urobiť naraz, a nie po etapách. "Za dva - tri roky by sa to mohlo stihnúť," poznamenal. Niektoré prevádzky galérie sa za ten čas umiestnia do Hurbanových kasární. Pôjde napríklad o umenovednú knižnicu, depozitárne priestory, reštaurátorské ateliéry a časť administratívy.

"Uvažujeme, že v Hurbanových kasárňach by sa mohol začať vytvárať aj depozit pre zbierky múzea dizajnu, ktoré by sme v budúcnosti, keď bude priaznivejšia ekonomická situácia, chceli zriadiť," prezradil Maďarič.

Ideový zámer využitia kasární na vytvorenie multifunkčného kultúrneho centra, ktorý vypracovalo bývalé vedenie, označil Maďarič za nepodložený a nerealistický. "Hoci je stručný, hneď počíta s nutnosťou investície 18 miliónov eur a tie v tejto chvíli MK naozaj nemá," podčiarkol. Ministerstvo si pripraví vlastný návrh. Podľa neho však existuje zaujímavý zámer urobiť z nich pilotný projekt pre rozvoj kreatívneho priemyslu. "Pracujeme aj na tomto variante," ozrejmil s tým, že keďže budú Hurbanove kasárne nasledujúce roky slúžiť pre SNG aj Slovenské centrum dizajnu, je dosť času rozhodnúť, ako sa následne využijú.