Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lubyová: Slovenská veda nie je taká podceňovaná, ako sa sama cíti

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Marko Erd

Lubyová predtým, ako sa stala šéfkou rezortu školstva, pôsobila v Slovenskej akadémii vied.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) si myslí, že slovenská veda nie je taká podceňovaná, ako sa sama cíti. V rozhovore pre TASR priblížila, že do oblasti vedy idú obrovské finančné prostriedky, ktoré však vedci neevidujú, pretože sa členia do viacerých odvetví.

"Ja mám teraz taký súhrnný obraz a vidím, že sa veda aj v tom medzinárodnom obraze veľa podporuje, veľa sa do nej investuje a obávam sa toho, že Slovensko nedostáva naspäť adekvátny objem prostriedkov, aký investuje," uviedla Lubyová. Potvrdila, že nemalé finančné prostriedky smerujú aj do medzinárodnej vedeckej spolupráce a do členstva Slovenska v rôznych vedeckých konzorciách a spoločnostiach.

Túto situáciu ministerka vysvetlila aj na príklade. "Vymyslím si medzinárodnú organizáciu pre výskum vesmíru, do ktorej dáme milión eur. Naše vedecké organizácie z nej nie sú schopné načerpať naspäť milión eur, čiže to znamená, že sme v čistej strate," uviedla. Doplnila, že Slovensko potrebuje, aby sa organizácie zlepšili, skvalitnili a aby boli konkurencieschopnejšie. "Aby sa vedeli presadiť tak, aby sme dostali naspäť finančné prostriedky do tých organizácií, ktoré u nás pôsobia," doplnila.

Lubyová predtým, ako sa stala šéfkou rezortu školstva, pôsobila v Slovenskej akadémii vied. Myslí si, že "veda na Slovensku podceňuje samú seba". Podľa nej sú vedci v defenzívnej nálade. "V tomto smere sa dá pomôcť tým, že sa bude podporovať kvalita a excelentnosť výskumu. Teraz, keď som šéfka rezortu, vidím, že do tejto oblasti idú nemalé prostriedky. Podarilo sa nám napríklad zvýšiť a zastabilizovať rozpočet Agentúry na podporu výskumu a vývoja, ktorý financuje všeobecnú výzvu," priblížila.

Lubyová si myslí, že sa raz ku vede vráti. Potvrdila, že pohľad na celý rezort ju obohacuje. "Teším sa, že raz budem vo vede pokračovať," uviedla.

Lubyová sa šéfkou rezortu školstva stala vlani v septembri, po tom čo vystriedala na poste ministra Petra Plavčana. Ten po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta 2017 na svoju funkciu.