Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

M. Ftáčnik sa chce s ministrom Žigom stretnúť do konca mája vo VÚVH

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Michal Svítok

Témou stretnutia bude budúcnosť Parku kultúry a oddychu (PKO).

Bratislava 16. mája (TASR) – O budúcnosti Parku kultúry a oddychu (PKO) a možnej zámene pozemkov chce primátor Milan Ftáčnik rokovať s ministrom životného prostredia SR Petrom Žigom ešte do konca mája.

Zatiaľ s ním podľa jeho slov hovoril iba neoficiálne. "Požiadal som ho, aby sme si konfrontovali stanoviská priamo na mieste, ktorého sa to týka," povedal Ftáčnik pre TASR. Obaja by sa tak mali v najbližšom čase stretnúť na pôde Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH).

Žiga sa tento týždeň pre TASR vyjadril, že nevidí dôvod na to, aby sa problémy samosprávy riešili na úkor ministerstva životného prostredia a VÚVH.

Zelený rezort upozornil, že hydrotechnické laboratóriá sú ojedinelým pracoviskom svojho druhu v Európe a výmena budov a pozemkov by bola zložitá. "Len merania a overovanie funkčnosti nového pracoviska merania prietokov v iných priestoroch by tak trvali približne jeden a pol roka. Staré pracovisko dovtedy zaniknúť nesmie," pripomenul hovorca ministerstva Maroš Stano.

Mesto však náhradný plán nemá. Ako dnes uviedol Ftáčnik, v tejto chvíli sú orientovaní len na alternatívu zámeny pozemkov s VÚVH. To je podľa neho cesta, o ktorej investor hovorí, že je reálna. Ak by minister svoj názor nezmenil, až vtedy bude samospráva hľadať plán B. "Ten ale povieme až vtedy, keď to bude aktuálne," dodal.

Bývalé mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO spoločnosti Henbury Development v roku 2005. Síce bez predaja stavieb, ktoré na pozemkoch stoja, ale pri predaji pozemkov schválilo investičný zámer developéra, aby na mieste postavil multifunkčné objekty. To viedlo sudkyňu k názoru, že mestskí poslanci predajom pozemkov v podstate rozhodli aj o zbúraní známeho areálu.