Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

M. Beblavý je presvedčený, že ak učitelia nezoberú 5 %, nedostanú nič

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa portálu Čas.sk hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák o tejto iniciatíve zatiaľ informáciu nemal.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Ak pedagogickí a odborní zamestnanci v školstve neprijmú od vlády ponuku na päťpercentné zvýšenie platov, nedostanú nič. V parlamente to dnes povedal poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Odvoláva sa pritom na pozmeňujúci návrh k štátnemu rozpočtu, v ktorom sa uvádza, že platové tarify sa zvyšovať nebudú, ak sa v kolektívnej zmluve nedohodne inak. Zároveň sa z kapitoly Všeobecná pokladničná správa vyčleňuje na platy zamestnancov školstva vyše 68 miliónov eur, čo znamená ich päťpercentné zvýšenie. Štrajkujúci žiadajú desať percent.

"Vláda práve predložila do parlamentu pozmeňovací návrh k rozpočtu, podľa ktorého ak učitelia nepodpíšu s vládou kolektívnu zmluvu, dostanú nula percent... Predseda vlády sa zjavne rozhodol to hrať natvrdo a chce na učiteľov zatlačiť," napísal Beblavý na svojom profile na sociálnej sieti.

Podľa portálu Čas.sk hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák o tejto iniciatíve zatiaľ informáciu nemal. Odporučil počkať na rokovanie vlády a porovnať tvrdenie Beblavého s oficiálnym stanoviskom Ficovho kabinetu, ktoré bude o pár hodín.