Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lukáš Parízek hovoril o ekonomickej spolupráci s kenskou delegáciou

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR Martin Baumann

Z pohľadu SR disponuje Keňa zaujímavým potenciálom v oblasti obchodu a investičných príležitostí pre poľnohospodársku prvovýrobu, najmä dodávky hnojív a chemických prostriedkov.

Bratislava 21. januára (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek prijal dnes ( 21. januára 2019) guvernéra provincie Kiambu v Keni Ferdinanda Waititu Babayao. Počas rozhovoru obe strany konštatovali dobrú úroveň bilaterálnych vzťahov a zvyšujúcu sa úroveň stykových aktivít na vysokej úrovni. Lukáš Parízek zdôraznil potrebu zintenzívnenia spolupráce v ekonomickej oblasti.

Strany zároveň prediskutovali pripravovaný investičný projekt spoločnosti ROKOSAN s.r.o. v provincii Kiambu, ktorý má podporu miestnej vlády a zameriava sa na výrobu organických hnojív. „Projekt je pozitívnym príkladom prechodu z rozvojovej formy spolupráce na investičnú. Práve cez konkrétne projekty slovenských podnikateľov v Keni potvrdzujeme náš záujem o udržateľný rozvoj kenskej ekonomiky,“ podčiarkol Lukáš Parízek.

Z pohľadu SR disponuje Keňa zaujímavým potenciálom v oblasti obchodu a investičných príležitostí pre poľnohospodársku prvovýrobu, najmä dodávky hnojív, chemických prostriedkov, genetického materiálu na zvýšenie úžitkovosti hovädzieho dobytka, zavlažovacích systémov, malotraktorov a pod. Nevyužité sú možnosti spolupráce v oblasti odborného vzdelávania mladých kenských agronómov a veterinárov na slovenských univerzitách. Keňa je v oblasti rozvojovej pomoci prioritnou krajinou. Zastupiteľský úrad SR v Nairobi v spolupráci so slovenskými a kenskými NGO realizuje takmer 35 projektov.