Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ľudová platforma chce hovoriť s prezidentom o stave justície

Ľudová platforma Foto: TASR/Pavel Neubauer

Trojica politikov tvrdí, že ako predsedovia parlamentných politických strán a ústavní činitelia cítia zodpovednosť za neuspokojivý stav justície a zákonnosti na Slovensku.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Predsedovia strán Ľudovej platformy Ján Figeľ (KDH), Pavol Frešo (SDKÚ-DS) a Béla Bugár (Most-Híd) chcú hovoriť s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom o zhoršujúcom sa stave justície. Vyplýva to z listu, ktorý lídri poslali hlave štátu s tým, že by sa chceli stretnúť v nadchádzajúcich dňoch.

"So znepokojením sledujeme zhoršujúci sa stav v oblasti justície, vymožiteľnosti práva a zákonnosti v našej krajine. Občania SR sú čoraz častejšie konfrontovaní s pochybeniami a podľa nášho presvedčenia aj s možným zneužívaním právomocí verejných činiteľov na Generálnej prokuratúre SR. Tento stav znedôveryhodňuje právny systém demokratického štátu a oslabuje vieru občanov v spravodlivosť," píše sa v liste podpísanom Figeľom, Frešom a Bugárom.

Trojica politikov tvrdí, že ako predsedovia parlamentných politických strán a ústavní činitelia cítia zodpovednosť za neuspokojivý stav justície a zákonnosti na Slovensku. Preto chcú o týchto záležitostiach hovoriť s prezidentom.

"Prezident Gašparovič má nielen možnosť, ale aj zodpovednosť zmeniť súčasný stav chabej zákonnosti prijatím odkladaného rozhodnutia o menovaní ústavne zvolenej hlavy generálnej prokuratúry," vyhlásil Figeľ. Podľa jeho slov má štát v prvom rade garantovať ľuďom bezpečnosť, zákonnosť a spravodlivosť. "Z tohto pohľadu je situácia na Slovensku nielen neuspokojivá, ale zhoršuje sa. Ľudia a firmy sa spravidla len ťažko a pomaly dovolávajú pravdy a práva," dodal.

O stave v justícii sa bude hovoriť aj na parlamentnej pôde. Po tom, ako poslanci prerokujú návrh štátneho rozpočtu, príde na rad opozičný návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).