Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Letecký evakuačný tím nacvičí záchranu obetí ničivého zemetrasenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko MV SR

Slovenský vládny špeciál s leteckým evakuačným tímom odletí na cvičenie 25. januára.

Bratislava 23. januára (TASR) - Záchranári budú nacvičovať záchranu obetí ničivého zemetrasenia. Slovenský vládny špeciál s leteckým evakuačným tímom odletí na cvičenie 25. januára.

"Slovenský vládny špeciál odletí s tímom Modulu leteckej evakuácie, pod názvom EURACARE Flight & Shelter, do Nemecka, blízko hraníc s Dánskom, kde v tréningovom centre Dánskej agentúry pre mimoriadne udalosti (Danish Emergency Management Agency), bude prebiehať cvičenie ModEX záchranných modulov Európskeho mechanizmu civilnej ochrany," uviedol Marcel Sedlačko z Asociácie samaritánov Slovenskej republiky.

Tímy pátrania a záchrany v mestskom prostredí, zdravotnícke tímy, tím Európskej civilnej ochrany a technický asistenčný tím budú nacvičovať záchranu obetí ničivého zemetrasenia.

"Leteckú evakuáciu postihnutého obyvateľstva bude zabezpečovať letecký evakuačný tím, ktorý pod slovenskou vlajkou združuje partnerov Letecký útvar Ministerstva vnútra SR, Asociáciu samaritánov Slovenskej republiky, nemeckých Johanniterov a zástupcov civilnej ochrany vlády Štajerska," doplnil Sedlačko.

Pripomenul, že spoločný tím budovali partneri dva roky. Cieľom je posilniť akcieschopnosť Európskej únie pri zvládaní krízových situácií a katastrof v Európe či vo svete. "Letecký evakuačný tím je schopný na mieste poskytovať zdravotnícku a psychosociálnu pomoc, krátkodobé ubytovanie postihnutých, ich elektronickú registráciu, pomoc pri riešení konzulárnych záležitostí a následnú leteckú evakuáciu," priblížil.

Vládny špeciál je podľa jeho slov na tento účel upravený a je schopný transportovať sediacich i ležiacich pacientov na špeciálnych lôžkach. "Aj počas letu im trénovaný personál môže poskytovať zdravotnícku a psychosociálnu pomoc," doplnil.

Cvičenie je záverečným tohto modulu a poslednou podmienkou na zapísanie do zoznamu modulov civilnej ochrany. "Od tohto okamihu bude môcť ktorákoľvek z členských krajín Európskej únie, v prípade potreby evakuácie svojich občanov z krízových oblastí sveta, požiadať Európsku komisiu o vyslanie modulu. Slovensko tak výraznou mierou prispeje k rozšíreniu možností záchranných operácií v krízových oblastiach v Európe či vo svete," uzavrel.