Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V slovenských pohoriach je mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR

Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Jasná 4. apríla (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach je mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej.

Nový nesadnutý sneh podľa neho previal vietor na záveterné svahy, kde sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše. „Uvoľniť sa môžu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch, na ktorých je snehová pokrývka len mierne spevnená. Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Na hrebeňoch sa nachádzajú nebezpečné veľké preveje. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie,“ upozornil Lizuch.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, na mnohých miestach so snežením alebo mrholením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -5 do 4 stupne Celzia. Fúkal mierny vietor severných a západných smerov rýchlosťou do 20 km/h. „Za posledných 24 hodín napadlo od poprašku do niekoľkých cm nového snehu. Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia (20 - 60 cm) je vplyvom vetra nerovnomerne rozložený, miestami vyfúkaný až na tvrdý podklad. Vplyvom predchádzajúceho oteplenia, dažďa a následného ochladenia sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala. Na jej povrchu je nový suchý sneh (10 – 30 cm), ktorý je len minimálne previazaný s pokladom,“ dodal Lizuch.