Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák vystúpil na konferencii pri príležitosti výročia vzniku NATO

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Dôležitým bodom Lajčákovho programu v USA bola prezentácia priorít slovenského predsedníctva v OBSE v roku 2019 na pôde Helsinského výboru amerického Kongresu.

Washington 4. apríla (TASR) - Severoatlantická aliancia vznikla v dôsledku vývoja v Európe po druhej svetovej vojne. Vyhlásil to v stredu vo Washingtone minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý tam vystúpil ako jeden z hlavných rečníkov na konferencii s názvom "70 rokov NATO: Pripomínanie minulosti. Príprava na budúcnosť".

TASR o tom vo štvrtok informoval tlačový odbor MZVaEZ.

Minister Lajčák na podujatí, ktoré zorganizoval nezávislý inštitút Centrum pre analýzu európskej politiky (CEPA) so sídlom vo Washingtone, citoval bývalého amerického prezidenta Harryho Trumana, podľa ktorého by prípadná existencia Aliancie ešte pred rokom 1914 mohla znamenať predídenie dvom svetovým vojnám, ktoré svet zažil v 20. storočí.

Snaha byť súčasťou ochranného dáždnika NATO motivovala podľa šéfa slovenskej diplomacie viaceré postkomunistické štáty na čo najskoršiu implementáciu politických a hospodárskych reforiem, normalizáciu vzťahov so svojimi susedmi, elimináciu nacionalistického populizmu a zároveň naplnenie národnej hrdosti.

"Je smutné, že 30 rokov po páde Berlínskeho múru a od ukončenia studenej vojny pozorujeme v niektorých krajinách tendenciu spochybňovania úspechov, ktoré sme dosiahli," povedal Lajčák v druhý deň svojej pracovnej návštevy USA.

Minister taktiež zdôraznil nevyhnutnosť zachovania princípu otvorených dverí pre ďalších potenciálnych uchádzačov o členstvo v Aliancii pod podmienkou nevyhnutného naplnenia stanovených kritérií tak, ako to bolo umožnené aj Slovensku v roku 2004.

"Pre Slovensko znamená rok 2019 nielen 70. výročie založenia Severoatlantickej aliancie, ale aj 15 rokov nášho členstva v tomto významnom bezpečnostno-politickom klube," zdôraznil vo svojom prejave šéf slovenskej diplomacie.

Lajčák v stredu vo Washingtone taktiež rokoval s poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom. Obaja nadviazali na februárovú návštevu ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea v Bratislave. Lajčák vyzdvihol význam transatlantickej väzby, keďže Spojené štáty a Európa, či už na pôde NATO alebo v platforme Európska únia-USA, ostávajú naďalej najbližšími partnermi a kľúčovými spojencami.

"Slovensko a Spojené štáty sú okrem historickej a hodnotovej blízkosti aj vzájomnými dôležitými obchodnými partnermi a investormi. Sme na seba odkázaní, hoci existujú otázky a témy, v ktorých sa nezhodneme. Spolu sme však silnejší," pripomenul Lajčák.

Dôležitým bodom Lajčákovho programu v USA bola prezentácia priorít slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v roku 2019 na pôde Helsinského výboru amerického Kongresu. V tejto súvislosti konštatoval, že pre Slovensko bolo viac ako symbolickým momentom prevzatie tejto úlohy v roku 30. výročia pádu železnej opony a nežnej revolúcie.