Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák rokoval v Bruseli s ukrajinským náprotivkom Klimkinom

Na archívnej snímke M. Lajčák. Foto: TASR Dano Veselský

Šéf slovenskej diplomacie v rozhovore s Klimkinom tlmočil znepokojenie slovenskej verejnosti súvisiace s nárastom nacionalizmu na Ukrajine spojeného okrem iného s heroizáciou Stepana Banderu.

Brusel 17. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák sa v nedeľu, v predvečer zasadnutia Rady pre zahraničné veci (FAC), stretol v Bruseli so svojím ukrajinským partnerom, ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom.

TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Obaja posúdili aktuálny vývoj na Ukrajine a v jej okolí s dôrazom na blížiace sa marcové prezidentské voľby. Lajčák zopakoval, že rozhodnutie Kyjeva vylúčiť občanov Ruskej federácie z pozorovania týchto volieb nie je v súlade s princípmi a záväzkami účastníckych štátov OBSE a apeloval na ukrajinského partnera, aby Kyjev prehodnotil toto rozhodnutie.

"Chápajúc zložitosť aktuálnej situácie vo vzťahoch medzi Kyjevom a Moskvou vás chcem požiadať, aby ste rešpektovali princípy, ktorými sa OBSE riadi po desaťročia a prispeli tak k demokratickému priebehu a monitorovaniu volieb, ktoré sú pre ďalší vývoj vo vašej krajine mimoriadne dôležité," uviedol v tejto súvislosti Lajčák.

Šéfovia diplomacií taktiež diskutovali o konkrétnych opatreniach na zlepšenie životných podmienok civilného obyvateľstva na oboch stranách línie kontaktu, ako jednej z očakávaných tém nadchádzajúcej návštevy ministra Lajčáka v Moskve, ktorá sa uskutoční 19. februára.

Okrem agendy OBSE šéf slovenskej diplomacie v rozhovore s Klimkinom tlmočil znepokojenie slovenskej verejnosti súvisiace s nárastom nacionalizmu na Ukrajine spojeného okrem iného s heroizáciou Stepana Banderu. Ministri sa dohodli, že tejto téme by sa mohli osobitne ďalej spoločne venovať historici z oboch krajín.