Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ľ. Kaník: Niektorí poberatelia dávok nepôjdu pracovať za žiadnu cenu

Ľudovít Kaník ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Na záver ôsmeho rokovacieho dňa tretej schôdze Národnej rady (NR) SR tak upozornil, že je na Slovensku vytvorený systém závislosti na sociálnych dávkach.

Bratislava 29. júna (TASR) - Mnohí poberatelia dávok si cez sociálny systém zabezpečujú svoje živobytie. "Aj keď sa im vytvorí priestor na prácu, tak sa rozhodnú radšej zostať doma," podotkol v rozprave k zmenám v dávkach hmotnej núdzi opozičný politik Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

Na záver ôsmeho rokovacieho dňa tretej schôdze Národnej rady (NR) SR tak upozornil, že je na Slovensku vytvorený systém závislosti na sociálnych dávkach. Podľa neho je tak záujmom všetkých ľudí, aby sa znižovala táto závislosť a prežívanie svojho života týmto spôsobom.

Cieľom by tak malo byť vytváranie dobrých podmienok pre tých, čo pracujú a nie ich trestať a ťahať z ich peňaženiek financie na zabezpečenie rozpočtu. Kaník tiež zdôraznil, že nevidí v opatreniach vlády, keďže prerokovávaný zákon je z opozičných radov, návrhy na racionalizáciu zle nastaveného systému a jeho lepšie nasmerovanie.

Legislatíva o hmotnej núdzi z dielne poslancov SaS Lucie Nicholsonovej a Jozefa Mihála sa snaží sociálny systém urobiť adresnejším a eliminovať jeho zneužívanie. Navrhujú, aby štát garantoval absolútne minimum, avšak zároveň podporoval aktivitu. Základná dávka bez aktivity by tak mala namiesto súčasných 60,50 eura predstavovať 20 % životného minima, teda 37,97 eura.

Znižovanie dávok a potrebu aktivity kritizovali vládni politici. "Kde sa zamestnajú ľudia, ktorí stratili pracovné návyky a veľmi radi by pracovali," pýtala sa Eva Hufková (Smer-SD). Jej kolega zo strany Viliam Jasaň dodal, že život človeka nie je len o peniazoch, avšak "nemôže sa šetriť na životnej úrovni". "Treba pripraviť dobré podmienky pre tých, čo pracujú a aj pre tých, čo chcú pracovať," uzavrel.

Poslanci opäť zasadnú do svojich lavíc netradične v pondelok, 2. júla. Pokračovať budú v diskusii o systéme sociálnych dávok, ktorú dnes neukončili. Pred sebou majú ešte niekoľko neprerokovaných bodov. Zároveň ich čaká hlasovanie o doteraz prediskutovaných návrhoch zákonov.